Український «план Маршалла» має змінити нашу економічну модель

Взяли участь у дискусії організованій нашими стратегічними партнерами та друзями - Конфедерацією промисловості Данії. Разом із вельмишановними послами України в Данії та Данії в Україні, міським головою Миколаїва, представниками Мінрегіону та провідних датських промислових компаній говорили про післявоєнну відбудову України та роль у ній Данії та датського бізнесу.

Зазначили, що тема - дуже важлива. Український «план Маршалла» має змінити нашу економічну модель.Зробити Україну економічно сильною та незалежною.

Ми повинні зосередитися на промисловості, інноваціях та людському капіталі. Від цього виграють усі – і Україна, і наші партнери.

Як ми, українські роботодавці, бачимо процес післявоєнної відбудови разом із нашими данськими колегами?

Перш за все, відбудову України потрібно розпочати вже сьогодні.

Уряд і експерти оцінюють втрати України від 35% ВВП.

За оцінками МОП, майже 5 мільйонів українців втратили роботу.

Понад 500 сотень підприємств переміщено до західних регіонів України.

Але більшість українських роботодавців та їхніх компаній продовжують працювати.Їхня продукція є високоякісною та конкурентоспроможною.

Говорячи про питання відновлення, зокрема, міст і комунальної сфери, підкреслив, що Україна сьгодні має сильний машинобудівний сектор: енергетичне машинобудування, виробництво продукції для ЖКХ, комунального транспорту, спецтехніки.Українські компанії успішно виробляють цілую серію техніки: від турбін до електробусів та пожежних машин.
Тому наша мета — допомогти компаніям збільшити виробництво, експорт і створити нові робочі місця.

Робочі місця – наш ключовий пріоритет. Люди, які виїхали з України, ніколи не повернуться, якщо для них не буде роботи.

Виробнича кооперація, замовлення в Україні, аутсорсинг, контракти дадуть нашим людям роботу та стимул повернутися в Україну.

Дуже важливо сприяти експорту української продукції до ЄС.

Ми вдячні данським компаніям за те, що вони припиняють вести бізнес на території країни-агресора. І це може не тільки послабити Росію, але й зробити Україну сильнішою.
Минулого року Данія імпортувала з Росії товарів на суму понад 2 мільярди доларів.

Без урахування імпорту енергоносіїв Україна потенційно може замінити більшість інших позицій. А це означає розвиток нашої економіки та робочі місця для українців.

Повертаючись до післявоєнної відбудови України. Ми розглядаємо її як максимальну співпрацю з нашими датськими колегами.

Думаю, ми зможемо знайти достатньо партнерів, щоб разом локалізувати та розвивати проекти в Україні.

Ми також бачимо післявоєнну відбудову України не лише як відбудову житла та інфраструктури. Але й як розвиток різних галузей, розвиток переробної економіка в Україні.
І для цього нам потрібна допомога наших партнерів.

Тільки один приклад. Україна є одним із найбільших у світі експортерів зерна. Але Росія заблокувала морські порти і до 90% експорту зерна з України.

Ми повинні швидко переорієнтуватися на переробку великих обсягів сировини. І розвивати виробництво з доданою вартістю всередині країни.

Виробляти муку, снеки, макарони, крохмаль, біоетанол тощо. і відправляти їх на експорт.

Презентували визначений нами спільно з українськими експертами перелік переспективних товарів, які можемо сьогодні виробляти з вітчизняної аграрної сировини.Саме зараз беремо участь у доопрацюванні відповідного дослідження.

Окремо торкнулися теми свинарства, у якому традиційно дуже сильна Данія.Запропонували створити спільний проект та поєднати наші зусилля у розвитку свинарства та м’ясопереробки.

Підкреслили, що ми повністю готові до співпраці, B2B та галузевих зустрічей, пошуку партнерів для промислових представників наших країн та локалізації виробництва в Україні.

ФРУ, як давній партнер Dansk Industry та найпотужніша бізнес-асоціація в Україні, готова стати індустріальним агентом ДІ та її членів.І надавати будь-яку допомогу, необхідну для реалізації проектів реконструкції України.

Виробнича кооперація з іноземними компаніями, замовлення в Україні, контракти дадуть нашим людям роботу та стимул повернутися

Грудневий ранок у Копенгагені. Ще майже темно, але у величезній будівлі зі скляними стінами –...

Rebuild Ukraine. Як український бізнес бачить відбудову України та свою у ній участь

Чомусь останнім часом я відчуваю чіткий дисонанс у тому, що чую щодня у спілкуванні з колегами по...