Rebuild Ukraine. Як український бізнес бачить відбудову України та свою у ній участь

Чомусь останнім часом я відчуваю чіткий дисонанс у тому, що чую щодня у спілкуванні з колегами по Федерації, які 24/7 борються за збереження роботи українських підприємств і чисельними закордонними публічними заходами, де обговорюється питання відбудови України.

Ворожі руйнування енергетичних об’єктів протягом двох останніх тижнів майже поставили нашу промисловість на грань виживання.

Тому повністю поділяю позицію, яку Дмитро Олійник висловив у своєму вчорашньому дописі.

Для себе спробував сформулювати позицію щодо питання, яке останнім часом також активно обговорюється у бізнес-середовищі – як український бізнес бачить відбудову України та свою у ній участь.

Rebuild Ukraine – для нас це не про завтра.

Відбудова України ведеться фактично з першого дня війни. І ведеться вона українським народом, у тому числі українським бізнесом, вітчизняною промисловістю, українськими працівниками. Ми рятуємо, захищаємо, відбудовуємо, тримаємо економічний фронт.

І безперечно ми вдячні нашим міжнародним партнерам за допомогу.

Rebuild Ukraine – для нас сьогодні це не презентації, не графіки, не конференціі і не розмови про відновлення.

Для українського бізнеса Rebuild Ukraine – це щоденна важка праця зі збереження чи відновлення підприємств, виконання замовлень, протистояння усім викликам воєнного часу, робота на благо країни та допомога ЗСУ.

Для нас Rebuild Ukraine – це, перш за все, не про поставки товарів та послуг, для відбудови зруйнованої інфраструктури, будинків, мостів тощо.

Rebuild Ukraine – це коли більшість цих товарів, які будуть необхідні для відбудови України, вироблятимуться в нашій країни, українськими руками на українських підприємствах.

Rebuild Ukraine – це масштабна підтримка ефективних програм зайнятості у сфері, перш за все, переробної промисловості з доданою вартістю.

30% безробіття – це величезний виклик, який, помножений на мільйони українських трудових мігрантів, є чи не головним ризиком для майбутнього нашої країни в цілому.

Безумовно, залучення безробітних до громадських робіт це правильний крок.

Однак інструменти Рузвельта 30-х років не вирішать повністю проблем 2022 року.

Тому ми будемо підтримувати всі дії Уряду, щоб запровадити економічні програми та інструменти для розвитку власного виробництва та створення нових робочих місць.

Безумовно, ми цінуємо всю підтримку, допомогу і бажання допомагати Україні у відновленні наших закордонних партнерів.

І, звичайно, будемо раді вітати зовнішніх інвесторів, які будуть будувати разом з нами економіку майбутнього.

Однак я впевнений, що відбудова України – це, перш за все, про інвесторів внутрішніх.

Післявоєнна Німеччина була відбудована не Маршалом з його планом, а Людвігом Ерхардом, німецьким народом, зокрема – німецькими роботодавцями і робітниками. Які фактично не дали перетворити країну на суто аграрну і менше ніж за 10 років вивели Німеччину в світові економічні лідери із передовою економікою, новими технологіями і компетенціями.

Тому, коли сьогодні йдеться про відбудову України та майбутні інвестиції, всі, хто про це говорить, мають розуміти, що фокусувати підтримку та будувати діалог необхідно перш з інвесторами внутрішніми. Які сьогодні, навіть за умов воєнного часу, продовжують інвестувати та будувати і вірять в свою країну.

Ці люди так само потребують сьогодні і страхування ризиків, і доступу до дешевих кредитних ресурсів, і підтримки в реструктуризації боргів, чесних судів та справедливої податкової системи. І, безумовно, партнерських відносин з власною державою.

Безумовно, сьогодні є термінова потреба у багатьох товарах, як для енергетики, так і для інфраструктури.

Однак не менш важливою є потреба у отриманні технологій та засобів виробництва.

Ми вважаємо, що відновлення української економіки, створення нових підприємств – це не менш амбіційне завдання для світового суспільства, ніж відновлення міст та інфраструктури.

Для нас реконструкція України – це коли ми не будемо просити, а попри всі труднощі, будемо більше робити самі.

Саме у цьому нам потрібно допомогти, саме це піде на користь усім учасникам процесу українського відновлення.

Разом робимо великі справи та впевнено йдемо до Перемоги

Генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов: "Дорога Родино ФРУ! 20 років разом – у радісні та надскладні...

Український «план Маршалла» має змінити нашу економічну модель

Взяли участь у дискусії організованій нашими стратегічними партнерами та друзями - Конфедерацією...