Найголовнішою метою плану відбудови України має бути збереження та створення робочих місць

Під час дискусії, організованої Kyiv International Economic Forum, говорили про післявоєнну відбудову України, першочергові цілі та інструменти. Одразу згадав героїню англійського класика, якій радили бігти з усіх ніг, щоб тільки залишатися на місці, а щоб кудись потрапити - бігти як мінімум удвічі швидше. Ми та наша країна знаходимося сьогодні саме в такій ситуації.

Не маємо розкоші у вигляді необмеженого часу на роздуми.

Переконаний, що план відновлення України необхідно починати втілювати вже сьогодні.

Правильні інструменти для підтримки та розвитку української економіки вже є, в нас вони були ще до цієї страшної війни і більшість з них не перестали бути актуальними.

Тому, можливо у дещо різкій формі, але озвучив позицію Федерації – ми готові об’єднувати зусилля навколо теми виробництва, конкретних інструментів, але не навколо численних зумів, робочих груп та нарад.

Найголовнішою метою має бути збереження та створення робочих місць в Україні.

Наші люди, наші працівники – наріжний камінь української економіки та відбудови країни.

Вже 5 мільйонів з цих людей, за підрахунками Міжнародної організації праці, втратили робочі місця.

І це – одна з найбільших катастроф, яку спричинила війна рф проти України.

Як протистояти цьому виклику і чим нам може допомогти держава?

Перш за все, державними замовленнями. Ми закликаємо владу чітко та зрозуміло сформулювати завдання для вітчизняних підприємств, спираючись на пріоритетні потреби держави. І переважну їх більшість мають та можуть закривати саме вітчизняні компанії.

Це хоча б частково компенсує багатьом із них втрату зовнішніх контрактів та допоможе зберегти робочі місця для українців.

Щоб тим, хто тимчасово виїхав, було куди та навіщо повертатися.

Питання експорту.

Навіть в умовах цієї страшної війни, що триває, наші партнери готові працювати з Україною та підтримувати її.

Ми готові працювати і наші підприємства працюють, навіть на територіях, що знаходяться у кількох кілометрів від зон бойових дій.

Під час міжнародної виставки Techindustry-2022 у Латвії майже через годину від початку нашої роботи на Національному стенді України до нього підійшов підприємець та сказав, що хоче купити лазерний верстат і підтримати таким чином Україну. І таких випадків може бути багато.

Саме тому нам потрібно під час усіх міжнародних зустрічей змінювати риторику.

Час припинити говорити лише про те, як вивезти пшеницю, кукурудзу, іншу сировину з України.

Ключовою метою має стати швидка переорієнтація на переробку великих обсягів сировини всередині країни.

Не вивезти якнайбільше зерна, а виробити в Україні борошно, макарони, крохмаль, біоетанол тощо та відправити їх на експорт.

Все це даватиме роботу підприємствам – великим та малим, наповнюватиме бюджет, повертатиметься до країни валютною виручкою та зміцнюватиме її.

Податкова політика. Все українське виробництво лишилося на повній системі оподаткування та сплачує всі податки. в той же час імпорт завозиться «в нуль»! Ми розуміємо, гуманітарна допомога, ми розуміємо імпорт для оборонної промисловості.

Але ж не може будь яка економіка бути повністю import friendly.

Ще одне. Міжнародна допомога Україні не має стати Ахіллесовою п’ятою для української промисловості.

Військова та гуманітарна підтримка України, безумовно, важлива і ми за неї дуже вдячні.

Однак створення та збереження робочих місць для українців - надважливий пріоритет і наші друзі з інших країн також можуть нам тут допомогти.

Адже виробнича кооперація, розміщення заказів в Україні, контракти, нехай й невеличкі, дадуть нашим людям роботу, впевненість у завтрашньому дні в Україні.

І, власне, післявоєнне відновлення. Якщо Україну відновлюватимуть лише країни-партнери та їх компанії, роботу матимуть їх громадяни, а замовлення – їх промисловість.

Українці ж, що виїхали, поступово адаптуватимуться до життя та ринку праці за кордоном.

І, навіть якщо житловий фонд в Україні відбудують, в ньому просто не буде кому жити, бо люди не повертатимуться до країни, де для них не має роботи.

Саме тому наші спільні дії кожного дня повинні бути дуже зрозумілими та практичними.

Нам вже сьогодні вкрай потрібні зважені, але швидкі та нестандартні рішення.

І ми готові працювати над ними разом із владою. Але часу в нас дуже мало. Бо, як ми пам’ятаємо, щоб кудись потрапити, сьогодні треба бігти як мінімум удвічі швидше.

Rebuild Ukraine. Як український бізнес бачить відбудову України та свою у ній участь

Чомусь останнім часом я відчуваю чіткий дисонанс у тому, що чую щодня у спілкуванні з колегами по...

Разом робимо великі справи та впевнено йдемо до Перемоги

Генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов: "Дорога Родино ФРУ! 20 років разом – у радісні та надскладні...