Міжурядові угоди про локалізацію виробництва компанії «ALSTOM» - це стратегічний крок для розвитку в Україні високотехнологічної промисловості та залучення інвестицій

«Alstom готовий локалізувати в Україні до 35% виробництва і обслуговування. Це цілком законна вимога української влади, і ми вчинили відповідним чином", - заявив Міністр економіки, фінансів і відновлення Франції Брюно Ле Мер щодо локалізації виробництва електровозів «Альстом» в Україні.

Довга дорога до цієї фрази та підписання контрактів між Україною та Францією на загальну суму понад 1,3 млрд євро – це результат роботи Змішаної українсько-французької комісії з економічного співробітництва.

"Підписання важливих документів стало результатом тривалої і ефективної роботи нашої комісії... Проекти з будівництва ефективної системи водопостачання в Києві та Луганській області однаково важливі. Крім того, є Стратегія прем'єр-міністра, тому ми підписуємо договір з компанією Alstom про стратегічно важливу галузь промисловості - залізницю", - зазначив очільник Змішаної українсько-французької комісії з економічного співробітництва Арсен Аваков.

Три роки поспіль Федерація роботодавців України наполягала на відповідних законодавчих ініціативах і нормах, що закріплюють вимогу локалізації в публічних закупівлях. Ми очікували, що відповідний пріоритет з’явиться і в діях економічного блоку Кабінету Міністрів України.

Тому тим більше ми підтримуємо позицію Змішаної українсько-французької комісії з економічного співробітництва, яку очолює Міністр внутрішніх справ України пан Аваков.

Це приклад правильно державницької позиції і відстоювання національних економічних інтересів України. Така позиція в міжнародних переговорах говорить про те, що в Україні нарешті з’являються політики справжні державники, які розуміють важливість локалізації виробництва в Україні і її ефекту для відновлення нашої економіки, промисловості та створення робочих місць.

Локалізація виробництва електровозів «Альстом» на рівні 35% означає, що:

третину їх вартості буде витрачено на продукцію, вироблену в Україні, на нашу економіку та робочі місця. 35% від 900 млн євро, зазначених у цьому контракті - це 315 мільйонів євро. Або понад 10 млрд гривень. Саме стільки принесе економіці нашої країни локалізація лише одного цього міжнародного контракту.

Протягом років ми наголошували і Уряду, і ВРУ і Президенту, що Україна здатна зробити надзвичайно великий індустріальний прорив. Але за умови обов’язкової локалізації під час реалізації інфраструктурних проектів. Сьогодні ключові питання на порядку денному будь-якої країни – захист власного ринку, розвиток економіки, промисловості та збереження робочих місць.

Україна реалізує великі амбіційні інфраструктурні проекти. Щорічно обсяги публічних закупок складають сотні млрд гривен.

В той же час ми – єдина країна, що не використовує в публічних закупівлях жодного нецінового критерію, незважаючи навіть на те, що чинним Законом України «Про публічні закупівлі» це передбачено.

В нас немає практики обов’язкових вимог до локалізації, місцевої складової чи життєвого циклу товарів

Введення вимог до локалізації при публічних закупівлях є інструментом розвитку, передусім переробної промисловості.

За розрахунками експертів соціально-економічний ефект від запровадження обов’язкової локалізації в машинобудівній галузі на рівні 10-40%: зростання ВВП – 3,9%, зростання податкових надходжень до бюджету – 8,3%, зростання продукції переробної промисловості – 10,7%

Збереження існуючих робочих місць – 200 000, створення нових робочих місць – 62500.

Локалізація виробництва компанією «Альстом» - це чіткий приклад і сигнал готовності всесвітньовідомих промислових гігантів враховувати законні вимоги і українських виробників.

Підписані міжурядові угоди – це значні кроки на шляху до впровадження ефективної промислової кооперації між європейськими та українськими виробниками.
Упевнені, що вітчизняні машинобудівники можуть забезпечити локалізацію виробництва вище 35% у переважній більшості складної техніки.

Більш того, наші підприємства мають позитивний досвід співпраці з компанією Alstom і наразі Федерація готує відповідний перелік можливих українських постачальників.

Сьогодні направив листа Міністру внутрішніх справ України пану Авакову з подякою та впевненістю, що об’єднання наших зусиль, компетенцій, можливостей та досвіду Федерації роботодавців України забезпечить ефективну реалізацію підписаних угод.

Функціонування соціального діалогу завжди задає напрямок розвитку держави.

Досвід європейських країн свідчить - досягають успіху ті країни, де має місце постійний соціальний діалог, а...

Коли світова формула економічного зростання та збереження робочих місць запрацює в Україні?

В усьому світі формула економічного зростання та захисту робочих місць однакова. І в країнах ЄС, і в...

Голова Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців скляної промисловості»

Наша думка

Владимир Приходько: «Законопроект №3739 должен обязательно стать Законом Украины»