Захищати своїх. І словом, і ділом

Передвиборчі обіцянки. Це словосполучення в Україні вже набуло негативної конотації. Мовляв, обіцянки-цяцянки. А от наші закордонні партнери вкотре демонструють, як розвинені країни та відповідальні демократичні політики виконують свої передвиборчі зобов’язання та захищають інтереси власної держави та її робочі місця.

Не минуло й тижня з дня інавгурації пана Байдена, а на сайті Білого дому вже висить Указ щодо посилення політики "Купуй американське" задля зміцнення економіки країни. Ось, хто ще не бачив:

Executive Order on Ensuring the Future Is Made in All of America by All of America’s Workers

«Політика моєї адміністрації полягає в тому, що Уряд Сполучених Штатів повинен, відповідно до чинного законодавства, використовувати умови Федеральної фінансової допомоги та федеральних закупівель, щоб максимально використовувати товари, продукти та матеріали, вироблені в Сполучених Штатах та послуги, що пропонуються у США». – так розпочинається цей документ.

«Сьогодні, коли багато американських підприємств знаходяться на межі того, щоб зачинити свої двері через кризи, з якими стикається наша країна, президент Байден підпише Указ про підтримку виробників, підприємств та робітників для забезпечення нашого майбутнього у всій Америці усіма американськими працівниками», - пишуть у Білому домі.

President Biden to Sign Executive Order Strengthening Buy American Provisions, Ensuring Future of America is Made in America by All of America’s Workers

Але мета документу – не лише посилити дію «Купуй американське», а й піти далі, зокрема:

• Створити окремий офіс Made in America, що опікуватиметься цим питанням з великими повноваженнями як на національному, так і на федеральному рівнях
  • Збільшити цінові преференції для вітчизняних виробників
  • Встановити чіткі вимоги до локальної складової
  • Зробити важчим надавати відмови американським постачальникам товарів, якщо вони конкурують в процесі публічних закупівель з імпортними аналогами.

І це далеко не повний перелік!

В котрий раз хочеться спитати в наших апологетів відкритого ринку, де ж тут його «невидима рука»? Чи в Україні мало підприємств на межі зупинки? Чи нас не торкнулася пандемія? Чи ми хочемо в цьому питанні бути святішими не лише Папи Римського, а й оплоту демократії та ринкової економіки?

І хто відповідатиме у разі неприйняття Постанови і Закону про локалізацію, коли зачиняться двері наших підприємств і українці втратять роботу?!

Економіка, яка базується на ціні газу у декілька разів вище, ніж у конкурентів, приречена бути неконкурентоздатною

Купівля газу на споті і сильна гривня вбивають експортерів і роблять нашу продукцію неконкурентною на зовнішніх ринках.

Україна стоїть на порозі кризи, якої не знала за всю новітню історію

А уряд звітує що «всьо під контролем».. «Зима близько» це вже не мем із фільму «Гра престолів» ,...

Чи зможе Україна наблизитись до GREEN_DEAL на вживаних авто?

Пролог У 2008 році, обсяг виробництва автомобільної техніки в Україні складав 425,8 тис. одиниць...