Як Чехія відстоює права вітчизняного виробника

Палата депутатів Парламенту Чеської Республіки постановила збільшити частку вітчизняних продуктів харчування на полицях великих магазинів.

Логіка чехів проста - чим більше продуктів харчування вітчизняного виробництва потрапить на прилавки торгівельних мереж в Чеській Республіці, тим більше робочих місць буде у чеських фермерів.

З 2022 року 55 відсотків обраних продуктів в магазинах площею понад 400 квадратних метрів – повинні бути чеського виробництва.

Після 2022 року частка примусово продаваних чеських продуктів харчування буде рости на три процентних пункти в рік до 2028 року, коли, на думку Палати депутатів, квота на чеські продукти харчування повинна скласти не менше 73 відсотків.

Поправка до Закону про харчові продукти була схвалена депутатами. Квоти повинні охоплювати більше близька 120 видів продуктів харчування з більш ніж 15 000 запропонованих. В поправці не йдеться про апельсини, ківі, екзотичних фруктах, які не може вирощувати Чехія.

Захист має охопити чеські яйця, м'ясо, молочну продукцію, овочі, олію та мед.

Місцеві виробники в захваті! Міністр сільського господарства Чехії Мірослав Томан виступив перед депутатами: «Я хочу попросити вас усіх купувати чеську, моравську і сілезьку продукцію. Це дуже допоможе нашій країні. Давайте будемо хоч трохи націоналістами, бодай тоді, коли мова йде про продукти харчування. Коли ви собі робите каву тут в Сенаті, подивіться, яке молоко ви туди наливаєте? Ви завжди ллєте туди німецьке молоко. Так що закон потрібен».

За закон проголосували 66 з 103 присутніх депутатів.

Чехія прагне бути самодостатньою республікою і самостійно забезпечувати себе основними продуктами, підтримуючи тим самим добробут регіонів, муніципалітетів і домашніх господарств.

«Є тисячі виробників продуктів харчування, які не можуть увійти в роздрібні мережі, тому що торговельні мережі явно віддають перевагу продуктам іноземного виробництва», - сказав Томан.

«Не бачу сенсу привозити яблука з Південної Америки в цьому сезоні. Не бачу сенсу імпортувати груші. Давайте діяти на благо чеського сільського господарства, на користь чеської харчової промисловості, і давайте не будемо віддавати пріоритет іноземним виробникам. Мене дратує, коли я бачу, що яловичина імпортується з Південної Америки, у той час як Чеська республіка займає приблизно сьоме місце в світі з виробництва яловичини», - заявив Томан депутатам Парламенту.

На думку ініціаторів Поправки до закону:

• це дозволить регіональним виробникам продуктів харчування краще закріпитися на внутрішньому ринку;
  • сприятиме збереженню зайнятості в чеському селі;
  • в кінцевому підсумку скоротить вуглецевий слід і сприятиме виконанню на рівні ЄС зобов'язань щодо вуглецевої нейтральності;
  • сприятиме досягненню цілей ООН в сфері сталого розвитку, адже Чехія взяла на себе зобов'язання в рамках проекту Порядку денного 2030.

Криза через коронавірус, закриті кордони і обмеження на пересування підкреслили важливість внутрішнього сільськогосподарського виробництва для забезпечення самодостатності країни.

В свою чергу, рішення Праги абсолютно не порадувало керівництво Польщі, Німеччини, Франції, Італії, Нідерландів, Австрії та Бельгії, які отримували гарний прибуток від експорту своїх товарів до Чехії. Вони регулярно поставляли в сусідню країну величезну кількість м'яса, молочної продукції, овочів і, звичайно, фруктів.
Поки що депутати прийняли Поправку до Закону про харчові продукти, яка дозволить віддавати перевагу місцевим продуктам харчування в тендерах, які проводять державні органи-замовники, такі як школи або лікарні.

Закуповувати зможуть лише місцеві або регіональні продукти харчування з коротким ланцюжком поставок в якості умови для участі в тендерах.

Безперечно, Чехію чекає жорстка боротьба з інституціями ЄС за захист внутрішнього виробника...

Cheh

produkty

Здійснити модернізацію Укрзалізниці можливо лише за підтримки держави та активної участі вітчизняних виробників

Україна готує міжурядову угоду з Південною Кореєю, яка передбачає отримання нових швидкісних...

Вижити не можна померти. Бізнес-ризики 2021

"Дякую Олені Сукмановій за професійну модерацію конференції «Бізнес-ризики 2021».

Як Чехія відстоює права вітчизняного виробника

Голова Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців скляної промисловості»

Наша думка

Мастер-класс от кабмина. Как потратить денег больше, а помощи деткам при этом выдать меньше