Чи може Україна стати новим економічним дивом?

Ми завжди були й продовжуємо бути впевнені, що може й повинна. Для цього є всі необхідні ресурси і можливості. Навіть зараз, коли ситуацію для всього світу значно погіршила поточна економічна криза.

Наша впевненість знайшла своє відображення та аргументацію у багатьох системних документах Федерації роботодавців.

Наразі конкурентні переваги України (потенційно ємний ринок, природні ресурси, кваліфікована робоча сила, зручне логістичне розташування), які цікавлять інвестора, нівелюються несприятливими умовами ведення бізнесу. Тому ці умови повинні бути змінені. Як мінімум, вони мають стати не гіршими, ніж у сусідніх країнах.

Зрозуміло, що не існує одного заходу, здатного забезпечити приплив інвестицій та стале економічне зростання. Відповідно, політика економічного зростання вимагає комплексних рішень на різних рівнях. Ми їх неодноразово пропонували.

У 2011 році ми об'єдналися, прийняли перший Маніфест роботодавців. Ми поставили собі цілі, зокрема, знизити ЄСВ, прийняти новий Митний кодекс та закон про "єдине вікно" на митниці, запровадити систему автоматичного відшкодування ПДВ, зменшити кількості видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. І все це вже зроблено!

У 2015 році ми спільно зі світовими економічними експертами розробили План модернізації України, у ньому було викладене бачення європейських та українських фахівців щодо конкретних дій у найважливіших сферах, затверджені цілі на 10 років та визначені конкретні інструменти досягнення прискореного економічного зростання. На жаль цей комплексний документ влада так і не використала у своїй роботі. А він, зокрема, містив і прогноз зростання економіки України до 2020 року. І його дані показують, що наші прогнози повністю справдилися. Якби влада тоді дослухалася до наших рекомендацій, ми вже б мали економічне зростання понад 7% та омріяний владою мільйон нових робочих місць.

«Я не можу погодитися з тим, що закони, які регулюють промисловість величної нації мають стати предметом партійних суперечок», сказав ще у 19 столітті британський Прем'єр Бенджамін Дізраелі. Маніфест роботодавців України 2018 року не випадково починається саме з цієї його цитати. Ми з цим також погодитися не можемо. І саме він став нашою новою відповіддю на питання що і, найголовніше, як робити, щоб змінити ситуацію в країні! Саме це – програма прискореного економічного розвитку України, написана нами – роботодавцями практиками. Ми успішно презентували його широкій громадськості, кандидатам у Президенти, лідерам фракцій у ВР.

Імплементація кожного з його 13 пунктів може дати до 1% зростання ВВП України та сприяти створенню 2 млн. високопродуктивних робочих місць. Це, зокрема

- ПІДВИЩЕННЯ ТЕМПІВ ЗРОСТАННЯ ЕКОНОМІКИ на рівні не нижче 7% за рахунок реалізації комплексної стратегії прискореного економічного розвитку за доктриною української реіндустріалізації;

- ЩОРІЧНЕ ЗБІЛЬШЕННЯ ЕКСПОРТУ ТОВАРІВ з метою досягнення рівня $110 млрд. на рік за рахунок збільшення частки несировинного експорту шляхом використання державою інструментів підтримки несировинного експорту;

- здійснення не менше, ніж 80% обсягів державних закупівель товарів, робіт та послуг українського походження;

- ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНОЮ ФУНКЦІЄЮ НБУ ДОСЯГНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ТА МАКСИМАЛЬНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ.

Наприкінці 2019 ми напрацювали Рекомендації роботодавців для Уряду на 2020 рік. До речі, такі рекомендації – це сучасна європейська практика. Приміром, їх щороку для свого уряду пишуть наші партнери – роботодавці Данії на основі власної стратегії розвитку країни до 2030 року.

Наші рекомендації - завжди конкретні та прораховані кроки з прогнозованим ефектом. І досвід останніх років, у тому числі поточні події, вкотре довели, що ми були праві, стверджуючи, що економіка України є вкрай вразливою без реіндустріалізації та стимулювання несировинного експорту.

Наразі світ побачив черговий документ, замовником якого виступила Федерація роботодавців – вийшла з друку книга «Економічне відродження через індустріальний розвиток України». Її автори справедливо зазначають - символічно, що книга виходить в час шторму і змін. Адже вона пропонує інший шлях економічного розвитку країни в основі якого лежить створення сучасної, диверсифікованої і високотехнологічної переробної промисловості. Але ж пропонований шлях вимагає зміни моделі поведінки влади і бізнесу, суверенності в рішеннях і напруженої праці суспільства.

Ми сподіваємося, що нас нарешті почують. Ми не зупинимося. Ми вимагаємо, щоб влада змінила парадигму економічного розвитку країни та впровадила запропоновані нами інструменти Адже часу на чергові розмови без конкретних дій в України та українців просто немає».

recomendacii

manifest

plan modernizacii

economichne vidrodzhennia

manifest 2011

Українські склозаводи стають все більш успішними на міжнародних ринках

Напередодні Дня скловиробника Голова Ради ФРУ, президент Асоціації Підприємств Скляної...

Розумна державна політика завжди сприяє розвитку промисловості.

Голова Ради ФРУ Дмитро Олінийк: "Ключова теза Агропромислова виставка "Agroexpo"-2020 -...

Зачем украинской экономике бизнес-династии

Колонка написана в соавторстве с Викторией Бояриной, основателем фонда OpenMindFund, инициатором...

Голова Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців скляної промисловості»