Відбулась зустріч соціальних партнерів із Генеральним директором Міжнародної організації праці Гаєм Райдером

Сьогодні разом із соціальними партнерами роботодавців – представниками Уряду та профспілок - зустрілися з Генеральним директором Міжнародної організації праці Гаєм Райдером.
Висловили вдячність МОП щодо засудження агресії російської федерації проти України та чітку позицію щодо всебічної підтримки України та українських соціальних партнерів з урахуванням мандата організації.

Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник зазначив, що роботодавці закликають розглянути під час 110-ї Сесії Міжнародної конференції праці та на засіданні Адміністративної Ради у червні посилення обмежень щодо участі рф у роботі МОП, включаючи припинення членства у Адміністративній Раді і в подальшому - виключення російської федерації з членів Міжнародної організації праці.

Він також підкреслив, що у нинішні надскладні часи роботодавці, профспілки та Уряд як ніколи мають бути єдиною силою, яка б змогла забезпечити збереження робочих місці українців та економіки нашої країни.

Адже практично одномоментно майже 11 мільйонів українців вимушені були залишити свої домівки. Майже 5 мільйонів наших людей або втратили роботу, або мають лише тимчасову чи часткову зайнятість. Значна частина українських підприємств була знищена ракетними та бомбовими ударами рф. Багато інших компаній були вимушені призупинити свою діяльність або й взагалі закритися, втратили своїх працівників. Таких викликів світ не бачив із часів Другої світової війни.

Тож подякували Міжнародній організації праці за практичний та дієвий крок з підтримки України та українських роботодавців - спрямування частини коштів проектів МОП і міжнародних донорів – партнерів МОП в Україні для втілення ініціатив Федерації роботодавців України щодо надання гуманітарної допомоги постраждалим від військових дій регіонам України та одночасної підтримки українських компаній та їх працівників.

Адже за сприяння МОП і проекту Danida Федерація роботодавців започаткувала ініціативу «Допомагаємо українцям – підтримуємо український бізнес».

В її рамках надано гуманітарну допомогу жителям постраждалих від військових дій районів Харківської і Миколаївської областей.

І унікальність нашого проекту полягає в тому, що кожна одиниця продукції, яку містять 3500 фуд-боксів, що відправилися до постраждалих від бойових дій регіонів, виготовлена руками українських працівників на українських підприємствах.

Крім дійсно необхідної допомоги людям, реалізація цього проекту дозволила пом’якшити шоковий вплив війни на роботодавців, підтримати національне виробництво, зокрема щодо їх спроможності зберегти робочі місця у промисловості і сільському господарстві, забезпечувати своєчасну і повну виплати заробітної плати.

Закликали МОП і надалі підтримувати ФРУ у розвитку цієї унікальної ініціативи.

З початком війни об’єднання роботодавців в Україні стикнулися з безпрецедентними викликами щодо підтримки компаній-членів. Перед бізнесом постали нові завдання, яких не було до цього в сучасній історії України - переорієнтація ресурсів на допомогу армії і громадянам, руйнування виробничих потужностей і логістичних ланцюгів, вимушена релокація в західні регіони України, брак працівників внаслідок міграції в інші регіони і за кордон тощо.

З перших днів війни ФРУ сфокусувала свої зусилля на наданні безпосередньої допомоги компаніям – учасникам у вирішенні нагальних завдань виживання, відновлення виробництва, забезпечення кваліфікованою робочою силою.

Дуже важливим є збереження трудового потенціалу, подальший розвиток, навіть у цих складних умовах, людського капіталу задля відновлення країни.

Федерація роботодавців започаткувала ініціативи допомоги підприємствам, у тому числі релокованим, з пошуком, професійним відбором персоналу, перенавчанням, підтвердженням кваліфікації.

Такий практичний підхід в черговий раз підтвердив необхідність важливість сервіс-орієнтованої роботи ФРУ з компаніями-членами, спрямованої на задоволення їх потреб.

Розвиток інституційної спроможності об’єднань роботодавців передбачено в рамках реалізації чинної Програми гідної праці для України.

В поточних умовах за підтримки МОП сподіваємося і надалі посилювати свою діяльність у напрямках пошуку ресурсів, робочої сили, нових ринків, впровадженні кращих практик ведення соціально-відповідального бізнесу, адаптації ринку праці до актуальних потреб роботодавців, розвитку соціального діалогу на рівні підприємства.

Тож запропонували посилити цей напрямок співпраці МОП з роботодавцями України і відповідно спільно переглянути пріоритети і тематику проектів МОП в Україні як у 2022 році, так і на наступні роки.