Роботодавці закликали Мінекономіки розробити зміни до Правил перетинання держкордону громадянами України, передбачивши окремий порядок виїзду за кордон для фахівців, що не мають бронювання, виключно з метою службових відряджень

Наразі перетин кордону у службових цілях можливий виключно для заброньованих військовозобов’язаних працівників, а також інших категорій осіб, зазначених у Правилах, до яких переважна більшість працівників підприємств не належить.

Важливим елементом забезпечення національної економічної безпеки на час воєнного стану є робота підприємств в тилу, які забезпечують стабільність економіки держави збереженням робочих місць, оплатою праці та відповідно фінансовим забезпеченням сімей працівників, сплатою податків і внесків.

Військовозобов’язані працівники задіяні у процесах безперебійної роботи підприємств, своєчасному виконанні замовлень, продовженні функціонування підприємств в цілому.

Таким чином, військовозобов’язані працівники, які працюють на підприємствах, установах і організаціях, як і військовослужбовці виконують визначені завдання щодо захисту економічної національної безпеки задля збереження суверенітету і територіальної цілісності України.

Задля забезпечення сталого функціонування підприємств працівники мають виконувати свої функції у тому числі за кордоном, зокрема, для тестування нового робочого обладнання, поставленого в рамках контрактів, участі у виставках (ярмарках) для промоції продукції національних виробників та укладення нових договорів, інших завдань, які покликані забезпечити та наростити експортну потужність нашої держави у цей важкий час.

У зв’язку з цим роботодавці звернулися до Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економіки України Юлії Свириденко з проханням надати доручення профільному департаменту розробити зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою КМУ від 27.01.1995 № 57, передбачивши категорії осіб з числа персоналу підприємств, установ, організацій, які не мають бронювання (окрім тих, що належать до дефіцитних військових спеціальностей), та окремий порядок їх виїзду за кордон виключно та з метою службових відряджень.

Вже маємо реакцію на наше звернення та очікуємо, що зміни будуть внесені найближчим часом.