Рішенням Уряду продовжено відстрочку від мобілізації ще на один місяць

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022р. № 1480 прийнято рішення про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу ще на один місяць.

Відповідні зміни були внесені до постанови КМУ від 4 листопада 2022 р. № 1259 “Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації”, замінивши в постановляючій частині слова “один місяць” словами “три місяці”.

Передбачено, що строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним відповідними рішеннями Мінекономіки згідно із постановою КМУ від 03.03.2022р. N 194 «Деякі питання бронювання військовозобовʼязаних в умовах правового режиму воєнного стану», та строки дії яких не закінчилися станом на 04.11.2022р., продовжуються автоматично на три місяці.

Відповідно до роз`яснення Мінекономіки (лист № 2704-20/74373-03 від 11.11.2022р.) постановою КМУ від 04.11.2022 р. № 1259 не передбачено прийняття Мінекономіки рішення щодо продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які не закінчилися станом на 04.11.2022. Тобто постанова містить норми прямої дії про продовження строку дії відстрочок.

Рекомендуємо підготувати нові витяги з наказів про бронювання працівників з посиланням на постанову КМУ від 4 листопада 2022р. № 1259 (зі змінами) та посвідчити печаткою відповідного територіального центру комплектування і соціальної підтримки.

Рішення Уряду прийнято як перехідний період у зв`язку зі розробкою і прийняттям найближчим часом постанови КМУ «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час», якою затверджується новий Порядок бронювання військовозобов’язаних та Критерії визначення підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в цілях бронювання.