Провели вебінар "Навчання наставників на підприємстві"

Питання навчання наставників зараз затребуване в компаніях, тому саме воно стало темою п’ятого вебінару, який провели Федерація роботодавців України спільно з Освітнім центром економіки землі Мекленбург-Передня Померанія за участю більш ніж 85 учасників в рамках серії вебінарів за напрямком «Професійне навчання та розвиток людського капіталу».

Спікери вебінару – головний експерт проєкту з питань дуальної освіти Гюнтер Трепте та консультант і тренер з навчання в компанії наставників Керстен Бартельс (Німеччина).

Модератор – Людмила Василега, директорка Центру компетенцій та розвитку людського капіталу Федерації роботодавців України.

Також учасників вебінару привітав керівник проєкту від освітнього центру економіки землі Мекленбург-Передня Померанія пане Генрі Ціммерманн.

Після закінчення навчального закладу молодому працівнику, а іноді навіть досвідченому фахівцю при зміні профілю професійної діяльності, роботи, треба швидко адаптуватися до умов, колективу, отримати професійні знання та навички задля досягнення очікуваних результатів праці.

Найефективнішою формою навчання нових співробітників без відриву від виробництва є наставництво. В Україні ще у 2017 році наказом Мінсоцполітики № 1611 від 11.10.2017 з метою удосконалення системи професійного навчання працівників та сприяння запровадженню наставництва були затверджені «Методичні рекомендації щодо запровадження наставництва». https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1611739-17#Text.

Наставництво передбачає навчання безпосередньо на робочому місці шляхом передання досвідченими працівниками набутого досвіду і знань особі, що потребує професійного навчання, та формування необхідних навичок.

Під час вебінару були розглянуті наступні питання:

• Організація та проведення навчання наставників на підприємстві в Німеччині, відбір наставників

• Основи методики та дидактики навчання

• Мотивація наставників

• Навчальні програми, зміст, методи та форми навчання наставників, оцінка якості навчання

• Дидактичне та психологічне планування

• Педагогічні особливості виробничого навчання в залежності від професії та праці

• Практичний випускний іспит та інші питання.

По завершенню презентації спікери надали відповіді на питання учасників вебінару. Також всі учасники отримали додаткові матеріали: критерії відбору наставників, словник-довідник з дуальної форми навчання та словник «професійне навчання».

Надана інформація та матеріали допоможуть покращити процес організації навчання наставників в українських компаніях.

Також Федерація роботодавців України готова надати будь яку консультацію для підприємств щодо питань роботи з персоналом.