Інтерактивний тренінг з відпрацювання реальних дій з безпечного виконання робіт на висоті

Провели інтерактивний тренінг з відпрацювання реальних дій з безпечного виконання робіт на висоті на базі Північного гірничо-збагачувального комбінату Групи Метінвест.

За ініціативи Федерації роботодавців України та Державної служби України з питань праці на сучасному полігоні Північного гірничо-збагачувальному комбінату Групи Метінвест у м. Кривий Ріг 21 грудня ц.р. відбувся тренінг «Імітаційна гра з виконання робіт на висоті».

У тренінгу взяли участь 30 учасників підприємств Дніпропетровської області, а саме: ПРАТ "ПІВНГЗК", АТ "ПІВДГЗК», ПРАТ «ЦГЗК», ТОВ « Метінвест Інжиніринг - МІІ», ТОВ «Метинвест-Промсервис», ПАТ « АрселорМіттал Кривий Ріг Ріг», ТОВ СВП «КРИВОРІЖДОРВИБУХПРОМ», ТОВ "ДОНПРОМТРАНС", ПП " Intel-Bud-КР".

Фахівці підприємств здобули навички безпечного виконання робіт на висоті (в т.ч. канатний доступ) та безпечного виконання робіт на висоті з моделювання реальних дій на робочих місцях.
Під час тренінгу говорили про переваги новітніх систем для безпечного виконання робіт на висоті, розглядали можливість застосування передових практик навчання на промислових підприємствах Кривого Рогу та Дніпропетровської області.

Основний акцент в тренінгу був зосереджений на здобутті практичних навичок учасниками навчання, які змогли особисто відпрацювати п’ять вправ, а саме:

- рятування потерпілого, що висить на канатах на спусковому пристрої;
- спуск потерпілого за допомогою заздалегідь встановлених систем порятунку (актуально у воєнний час);
- аварійно-рятувальні роботи знімання потерпілого з вертикальних драбин та металоконструкцій;
- аварійно-рятувальні роботи знімання потерпілого з платформи (постраждалий, що завис на стропах при заміні чи рихтуванні підкранових балок);
- швидка евакуація групи людей за допомогою евакуатора (актуально у воєнний час).

Ця частина навчання склала 85% часу тренівнгу та відбувалася на полігоні по безпечному виконанню робіт на висоті, де всі представники компаній могли отримати практичні навички з даного виду робіт.

Керівник та тренер навчального центру з підготовки фахівців для виконання робіт на висоті, в тому числі за стандартами IRATA International та GWO, Гриценко Анатолій поінформував учасників про:

- вимоги до працівників, які можуть виконувати роботи на висоті, компетенції (досвід провідних країн, асоціації IRATA, GWO (глобальна вітрова організація));
- ризик-орієнтований підхід до організації роботи та сучасні методи вирішення питань безпеки (досвід провідних країн, IRATA International, GWO);
- організаційні роботи (технічні заходи щодо створення безпечних умов праці).

Також Анатолій Гриценко підкреслив, що у нашій країні є шляхи, щоб досягти високого рівня технологічності та безпеки виконання робіт на висоті, адже ми маємо неабиякий технологічний потенціал, талановитих і працелюбних людей.

Нам лише необхідно використати найліпший світовий досвід і піднятися до європейського рівня технологій та безпеки висотно-верхолазних робіт.

Наприкінці заходу підбили підсумки навчання, посадовці Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці та учасники заходу, зазначили, що новітні системи навчання істотно підвищують рівень безпеки верхолазних робіт за рахунок чітко регламентованих правил та використання сучасних засобів індивідуального захисту, що відповідають встановленим вимогам.

Такий підхід дає позитивний результат для безпечної організації робіт та підвищує рівень охорони праці, рівень захисту працівників від професійних ризиків та забезпечує безпеку і охорону здоров’я у кожному аспекті, пов’язаному з роботою.

За результатам тренінгу буде змонтовано відеоролик як практичний інструментарій для роботодавців з безпечного виконання робіт на висоті.

Це другий тренінг зі серії спільних заходів з безпеки та гігієни праці Федерації роботодавців України та Держпраці, які організовуються для членів ФРУ, за підтримки Das Bildungswerk der Wirtshaft MV та Sequa.

Наступного разу тренінг буде проведений на локації зернового елеватора одного з підприємств Полтавської області Агропромислового холдингу «Астарта-Київ», де будуть відпрацьовані реальні навички безпечного ведення робіт в замкненому просторі.

- рятування потерпілого, що висить на канатах на спусковому пристрої;

- організаційні роботи (технічні заходи щодо створення безпечних умов праці).