ФРУ звернулася до Президента. Ні - підвищенню тарифів на передачу електроенергії!

ФРУ закликала Президента підтримати український бізнес та сприяти недопущенню підвищення тарифів на передачу електроенергії в Україні.

Наприкінці червня 2020 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийнято попереднє рішення про підвищення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ПрАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО» більш ніж у 2 рази, яке передбачається остаточно впровадити 11 липня 2020 року. Обґрунтуванням подібного різкого підвищення тарифу на передачу електроенергії НКРЕКП висуває необхідність покриття «зеленого тарифу».

Підвищення тарифу «всього» на 10 грн за МВт-год призведе до росту витрат української промисловості майже на 0,5 млрд грн на рік. У разі ж двократного підвищення тарифу, реальний сектор економіки буде вимушений сплатити додатково ще 11,5 млрд грн, промисловість – 8,5 млрд грн.

Слід також зазначити, що у першому кварталі поточного року ВВП України скоротився на 5% і продовжує скорочуватись, рівень зниження експорту у 2020 р. може досягти 12% при одночасному падінні промислового виробництва на 12-16%. Також через різке підвищення тарифу на передачу електроенергії, страждатимуть підприємства та організації бюджетної сфери (комунальні та навчальні заклади, лікарні, побутові та інші підприємства тощо).

За даними Державної служби статистики України у травні 2020 індекс промислової продукції становить 88,3 % порівняно з травнем 2019 року. У січні–травні 2020 року порівняно із січнем–травнем 2019 року індекс промислової продукції становив 91,3 %, у т.ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 93,4 %, переробній – 90,0 %.

Рівень безробіття у І кварталі 2020 року серед робочої сили віком 15 років і старше становив 8,5%, а серед осіб у віці 15–70 років – 8,6%.

За результатами дослідження, яке було проведено Федерацією роботодавців України у квітні 2020 року шляхом опитування компаній - членів Федерації під час карантину, викликаного COVID-19, нами встановлено, що 24 % опитаних не працювали і 40 % - працювали частково. 11 % опитаних були змушені звільняти працівників. Близько 90 % респондентів оцінили рівень зниження доходів/продажів бізнесу внаслідок негативного впливу пандемії як: «високий (зниження більше ніж на 50%)» – у 53 % або «середній (зниження від 20 до 50%)» - у 38 %.

В час глобальної кризи, посиленої коронавірусною пандемією, уряди розвинених країн усвідомлюють необхідність створення максимально сприятливих умов для збереження власного промислового потенціалу та роблять все необхідне для уникнення катастрофічних наслідків, в тому числі, зменшуючи тарифи на передачу електроенергії. Крім того, переважна більшість розвинених країн відмовилась від моделі фінансування «зеленої енергетики» за рахунок підвищення тарифу на передачу електроенергії.

Федерація роботодавців України пропонує наступні альтернативні до підвищення тарифу “НЕК ”Укренерго” заходи для виконання зобов’язань держави перед “зеленою” енергетикою, а саме:

• зміна моделі покладання спеціальних обов’язків, переклавши їх на НАЕК«Енергоатом».
  • поступове вирівнювання вартості електричної енергії для всіх категорій споживачів;
  • залучення кредитів міжнародних банківських установ у розмірі 250 млн євро до 2% річних, що дозволить залучити близько 7,5 млрд грн;
  • використання для фінансування зібраної плати за міждержавний перетин в сумі 2 млрд грн;
  • створення на законодавчому рівні умов для недопущення маніпуляцій на ринку електричної енергії;
  • відміна пільгової тарифної ставки для населення, яке споживає до 100 кВт-год, що забезпечить однакову побутову ціну незалежно від обсягів споживання – це дозволить залучити ще близько 5 млрд грн;
  • відміна спеціального обмеження, впровадженого для цін ДП «Гарантований покупець» на ринку «на добу вперед» (РДН), дозвіл на продаж електроенергії з боку ДП «Гарантований покупець» за двосторонніми договорами – це дозволить отримати близько 8 млрд грн;
  • забезпечення фінансування за інструментами погашення заборгованості ДП «Енергоринок» у розмірі 2 млрд грн;
  • проведення аудиту ДП «Гарантований покупець» та покладення зобов’язань на підприємство щомісячно звітувати про діяльність.

«Також у разі недостатності перелічених заходів пропонуємо здійснювати погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з альтернативних джерел шляхом  використання облігацій внутрішньої державної позики зі строком обігу до 5 років.

Звертаємось до Вас із проханням підтримки українського бізнесу та сприяти недопущенню підвищення тарифів на передачу електроенергії в Україні», - йдеться у зверненні ФРУ до Президента України.

Популярні новини

Відкрите звернення ФРУ до Прем'єр-міністра України щодо реалізації проекту з локалізації електровозів в Україні

Маніфест роботодавців України