Традиційна зустріч з бізнесом в регіонах відбулася у рамках «Агроекспо2020»

Тут, в епіцентрі українських виробничників, обговорили стан виконання Рекомендацій роботодавців для Уряду на 2020 рік, які Федерація сформувала у співробітництві з данськими роботодавцями - DI - та передала Кабінету Міністрів наприкінці минулого року.

Святкова і дружня атмосфера, а також унікальна концентрація українських промисловців та аграріїв у Кропивницькому, що став для них уже своєрідною «меккою», сприяла встановленню корисних контактів, налагодженню співпраці, обговоренню майбутніх планів і звичайно потужній підтримці учасниками та відвідувачами виставки нашої ініціативи щодо локалізації в Україні виробництва продукції машинобудування при держзакупівлях.

Така підтримка була особливо актуальною з огляду на те, що саме локалізація виробництва стала лейтмотивом цьогорічної експозиції.

Нагадаємо, що запровадження на законодавчому рівні використання нецінового критерію при здійсненні публічних закупівель визначено у Рекомендаціях як одну з умов для збільшення частки закупівель вітчизняної продукції на ринку держзакупівель.

І з цією позицією однозначно погоджується Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко, який під час прес-конференції наголосив, що локалізація є дуже важливою для українського сектору машинобудування: «Ціль одна – дати чіткий сигнал виробникам як внутрішнім, так і іноземним, що Україна надає перевагу виробництву на своїй території».

Саме прийняття законопроекту №3739 щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості та постанови Уряду про здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з використанням нецінового критерію оцінки дозволить збільшити конкурентоспроможність виготовленої продукції та сприятиме просуванню її на міжнародні ринки, а відтак – сприятиме збереженню та створенню нових робочих місць, зростанню зарплат, збільшенню надходжень до бюджету!

Ще одна із наших важливих рекомендацій для Уряду – щорічне передбачення у держбюджеті фінансування програми часткової компенсації покупцям вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Значна кількість наших членів та експонентів виставки – учасники саме цієї програми.

Загальна сума профінансованої компенсації на сьогодні складає 863,5 млн грн. Зокрема, кошти отримали 2 497 аграріїв, які за вказаний період придбали 5 036 одиниць сільгосптехніки та обладнання.

Наразі до переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок бюджетних коштів, включено 185 підприємства, номенклатуру продукції розширено до 13841 одиниці сільгосптехніки та обладнання.

Нагадаємо, за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» у 2020 році передбачено 1 млрд грн.

Також у рамках виставки відбувся «круглий стіл»: «Національна система кваліфікації – міст між освітою та ринком праці», співорганізаторами якої виступили Національне агентство кваліфікацій, Федерація роботодавців України та об’єднання роботодавців Кіровоградської області.

Ключовими питаннями обговорення стали необхідність створення кваліфікаційних центрів, процес розробки професійних стандартів та їх гармонізації з освітою.
Розвиток трудового потенціалу – один із ключових пунктів наших рекомендації для Уряду і роботодавці приділяють цьому напрямку велику увагу.

Популярні новини

Відкрите звернення ФРУ до Прем'єр-міністра України щодо реалізації проекту з локалізації електровозів в Україні

Маніфест роботодавців України