Регулювання трудових відносин під час воєнного стану

10 червня у ФРУ відбувся онлайн вебінар на тему: «Особливості застосування вимог законодавства про працю під час дії воєнного стану» за участі фахівців Держпраці, управлінців компаній, фінансових директорів та бухгалтерів, HR директорів, менеджерів з персоналу, фахівців, що спеціалізуються на проблематиці трудових відносин, усього 78 учасників.

Під час свого виступу заступник Голови Держпраці Ярема Дуль акцентував на важливості збереження та відновлення бізнесу, працівники якого на своїх робочих місцях боронять країну, забезпечуючи економічний фронт та тил нашим ЗСУ.

Адже тільки легальний бізнес може забезпечити це завдання, зберігаючи робочі місця та сплачуючи податки.

Також пан Дуль повідомив про зміну вектору діяльності Держпраці з базової контрольно-наглядової моделі на сервісну «інформуємо – консультуємо – перевіряємо».

Представники бізнесу висловили сподівання, що після закінчення воєнного стану саме така функція державного управління стане основною в діяльності Держпраці.

Під час вебінару своєю позицією, знаннями та досвідом поділились фахівці Держпраці. Зокрема, були презентовані матеріали з наступних питань:

Організація діяльності Держпраці час дії воєнного стану

• Організація роботи Держпраці в умовах воєнного стану
  • Інформаційна діяльність, її напрямки та засоби
  • Розгляд звернень працівників
  • Інформаційний супровід суб’єктів господарювання

Трудові відносини під час воєнного стану

• Огляд законодавства про працю
  • Форми трудових договорів
  • Робочий час та час відпочинку
  • Нарахування та виплата заробітної плати, розрахунок середньої заробітної плати
  • Призупинення дії трудового договору
  • Особливості простою
  • Дистанційна і надомна робота
  • Гарантії для працівників, призваних на військову службу та які долучилися до тероборони
  • Організація кадрового діловодства під час воєнного стану
  • Звільнення і переведення працівників
  • Особливості використання праці жінок, неповнолітніх, працівників із дітьми та осіб з інвалідністю.

Особливості виплат по соціальному страхуванню під час дії воєнного стану

Остання сесія викликала значний інтерес в учасників, зокрема, питання нарахування лікарняних під час відсутності працівників, призупинення трудового договору, перебування у простої, роботи електронного кабінету тощо, що сформувало запит на проведення окремого вебінару з фахівцями Фонду соціального страхування та Пенсійного фонду України, який відбудеться найближчим часом. Слідкуйте за нашими анонсами.