Рада повернула мита та ПДВ на імпорт з 1 липня

Сьогодні Верховна Рада прийняла  урядовий проект Закону № 7418 від 30.05.2022 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування», яким пропонувалось відновити оподаткування, що було скасовано Законом № 2142 для товарів, які ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, для підприємств, що не сплачують ввізне мито, для транспортних засобів, що ввозяться громадянами тощо.

ФРУ неодноразово зверталась до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та Кабміну, наполягаючи на необхідності відновлення ПДВ та ввізного мита на імпортні товари.

Адже їх скасування призвело до викривлення конкурентної ситуації на ринку
Що аж ніяк не сприяло здійсненню вітчизняними виробниками у повному обсязі основної виробничої і комерційної діяльність, концентрації обмежених ресурсів для збереження виробництва, надходженню  валютної виручки, виплаті заробітної плати робітникам і вчасної сплати відповідних податків до бюджетів всіх рівнів.

Також з під дії ЗУ №2260-IX виключено у відношенні до мототранспортних засобів, виробництво яких налагоджено в Україні (по відповідним кодам УКТ ЗЕД), положення, яким передбачено до 31.12.2022 дозвіл на ввезення автобусів, вантажівок та спецмашин, які відповідають Євро-3.