Провели завершальний вебінар у сфері регулювання трудових відносин «Індивідуальні трудові спори»

Провели восьмий завершальний вебінар «Індивідуальні трудові спори» зі серії спільних з Das Bildungswerk der Wirtshaft MV за підтримки Sequa вебінарів у сфері регулювання трудових відносин.

Під час вебінару учасників поінформовано про предмет, сторони індивідуального трудового спору, зміни у діяльності КТС та строках звернення до судів, впровадження медіації у трудових спорах в проекті Закону України про працю шляхом здійснення порівняльного аналізу з нормами діючого КЗпП України.

Helmut Fitzke, експерт з трудового права Німеччини, поділився практикою застосування законодавства щодо індивідуальних трудових спорів у Німеччині.

Як зазначив експерт, будь-який спір не одразу потрапляє до суду, працівник спочатку розмовляє з роботодавцем, потім компанія дзвонить юристам з асоціації, працівник інформує свою профспілку, і сторони звертаються за порадою для формування спільного рішення у досудового порядку. Якщо угода не досягається → подається позов до суду з трудових спорів. У 90% випадків досягається мирова угода, спори не розглядаються тривало. Якщо працівник є членом профспілка, профспілка оплачує послуги адвоката. Разом з тим, інститут медіації у трудових спорах не розбудовано в Німеччини. Медіація є стадією вже судового розгляду. Переважаючими є спори з розірвання трудових відносин (80% усіх спорів).

Цього разу до нас також приєднався Євген Дядюк, адвокат, радник практики вирішення спорів Адвокатського Об’єднання «Аrzinger», який поділився проблемними питаннями застосування законодавства про індивідуальні трудові спори, у т.ч про статистику трудових спорів в Україні, правові позиції Великої Палати Верховного Суду в трудових спорах, тенденції трудових спорів в Україні.

Трудові спори обіймають 4 місце за категоріями справ (після договірних спорів, спорів з договорів кредиту, позики та банківського вкладу, відшкодування шкоди). Згідно зі статистичними даними Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду за І півріччя 2022 р. на розгляді перебувало 1 239 справ у спорах, що виникають із трудових правовідносин.

Останніми тенденціями в трудових спорах можна назвати:

– Поява та подальший розвиток судової практики з новими предметами спору (призупинення дії трудового договору, трудовий договір з нефіксованим робочим часом, спрощені трудові договори тощо).

– Розвиток інституту медіації у вирішенні індивідуальних трудових спорів як альтернатива судовому способу вирішенню спорів.

– Підвищення рівня оперативності вирішення трудових спорів (зміна строків звернення до суду).

– Поява нової категорії позивачів (ІТ спеціалісти, фрілансери) у зв’язку із впровадженням нових видів трудових договорів.

Участь у вебінарі взяли виконавчі директори, управлінці компаній, фінансові директори та бухгалтери, HR директори, менеджери з персоналу компаній як членів ФРУ, так і інших компаній.

У рамках гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС Україна поступово імплементує міжнародні норми регулювання трудових відносин з урахуванням особливостей української практики та інтересів компаній-учасників ФРУ.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про дерадянізацію законодавства України», що набув чинності 07.05.2022р., Мінекономіки як органом, що формує політику у сфері трудових відносин, має бути розроблено проект ТК України до завершення року.

У липні – вересні ц.р. ФРУ спільно з Das Bildungswerk der Wirtshaft MV за підтримки Sequa провела низку вебінарів, які охопили ключові аспекти майбутньої реформи трудового законодавства. Після кожного вебінару члени ФРУ надавали зауваження пропозиції до відповідних розділів проекту Закону України про працю, які будуть узагальнені та систематизовані для направлення на розгляд розробникові і проведення консультацій.

9 серпня ц.р. Міністерство економіки України офіційно розпочало консультації з роботодавцями та профспілками щодо проекту Закону України про працю.