Навчальні програми з енергоефективності та особливості їх впровадження - обговорюємо найкращі практики

Як обрати «правильні вікна», забезпечити якісний монтаж та наявність необхідних навичок у персоналу? Про це говорили на вебінарі «Запровадження енергоефективних технологій (від будинка до підприємства) та реалізація програм навчання персоналу компаній з енергоефективності», який було організовано Федерацією роботодавців України за сприяння німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, ГО «Міжнародна фундація розвитку» та Державної служби зайнятості за участі більш ніж 80 представників роботодавців, закладів освіти, громад, державних установ та організацій, галузевих асоціацій тощо.

22% теплових втрат будинка – це вікна, які перетворюється у фінансові витрати для існуючого підприємства, житлового будинка. У разі якщо бізнес створюється з нуля або після релокації необхідно передбачити, щоби не було таких втрат, забезпечити дотримання енергоефективних технологій та термомодернізацію будівель.

Україна значно відстає від визнаних європейських стандартів енергозбереження та показників енергоефективності. Одним з перших простих кроків в проведенні термомодернізації є встановлення енергоефективних вікон.

Важливість впровадження енергоефективних технологій та об’єднання зусиль усіх соціальних партнерів зазначив Андрій Ізовіта – керівник проєкту, ГО «Міжнародна фундація розвитку».

Під час вебінару Василь Ціолковський, менеджер зі збуту відділу віконних та світлопрозорих конструкцій ТОВ «РЕХАУ», представив енергоефективні віконні системи, надав інформацію щодо чинної нормативної бази та шляхів зменшення теплових втрат. Компанія готова надавати консультації, навчати персонал, студентів та допомагати закладам освіти готувати майбутніх фахівців з відповідними знаннями та навичками у напрямку енергоефективних технологій. Модулі для навчання за енергоефективними технологіями потрібні зараз для багатьох технічних спеціальностей та професійних кваліфікацій, важливо, щоби заклади освіти це впроваджували, використовуючи актуальну інформацію від провідних виробників.

Оксана Зигалова, заступниця директора Рівненського центру ПТО ДСЗ презентувала можливості центру у навчанні дорослого населення. Короткотривалі програми за гнучкою формою навчання( в т.ч. дистанційно), корегування змісту навчального плану під потреби роботодавця, надання офіційного документу за результатами навчання для подальшого працевлаштування за здобутою частковою кваліфікацією. Також підприємство може звернутися задля підвищення кваліфікації вже працюючого персоналу. Закладам освіти було запропоновано залучатись до проєкту через спільне впровадження короткострокової освітньої програми «Монтажник віконних та дверних конструкцій». Фахівці Рівненського центру готові поділитись досвідом, виступити базовим закладом, застосувавши мережеву форму здобуття освіти та поширювати інформацію в ОТГ щодо можливості навчання за короткостроковими освітніми програмами у сфері енергозбереження.

Учасники вебінару отримали для подальшого використання необхідні інформаційні матеріали.

Федерація роботолавців України продовжує роботу щодо посилення спроможності українського бізнесу, якщо вам потрібна консультація з впровадження енергоефективних технологій або відповідного навчання персоналу звертайтесь – ми знайдемо можливості .

Працюємо разом. Збережемо трудовий потенціал. Тримаємо економічний фронт.