Найефективнішим засобом фіксації збитків внаслідок російської агресії поки що залишається кримінальний процес

Спільно з адвокатами та юристами юридичної фірми Arzinger провели вебсемінар на найболючішу для роботодавців тему щодо фіксації та компенсації збитків, завданих бізнесу військовою агресією росії в сьогоденних реаліях.

Як свідчать далеко неповні офіційні дані, наразі збитки підприємств становлять понад 12 млн доларів США; внаслідок бойових дій Україна втратила 5 млн робочих місць, біля 500 підприємств були змушені перевести виробництва у більш безпечні регіони (здійснити релокацію).

Але ми віримо в перемогу! Тому чіткий процес фіксації та оцінки збитків та отримання відшкодування внаслідок війни обов’язково рано чи пізно буде встановлено.

Поки Верховною Радою та Урядом напрацьовується відповідна нормативна база, зокрема, йдеться про реалізацію постанови Кабміну №326 від 20 березня 2020 року «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації», роботодавцям важливо не гаяти часу та використовувати всі доступні способи документування збитків та зібрати якомога більше документів на підтвердження, аби потім добиватися компенсації збитків у судовому порядку, за рахунок держбюджету або спеціальних фондів, міжнародного фінансування тощо.

Отже, під час двогодинного змістовного діалогу детально зупинились на наступних важливих питаннях:

- механізми стягнення збитків з агресора, як за допомогою міжнародних та національних судових інстанцій, міжнародного арбітражу так і спеціальних комісій, які, сподіваємося, незабаром будуть створені;

- правове регулювання фіксації та оцінки збитків (фіксація фактичних обставин, оцінка збитків та застосування механізму їх компенсації);

- правовий режим підприємств на тимчасово окупованій території. Можливий алгоритм дій роботодавців з фіксації та оцінки збитків;

- фіксація збитків у кримінальному процесі для використання в подальшому до отримання відшкодування.

Крім того, Микола Горобчук, директор департаменту промислової політики ФРУ, ознайомив учасників вебінару з актуальними новинами з підготовки нормативної бази зі збитків. Йшлося, зокрема, про останні зареєстровані законопроекти, хід виконання постанови Кабміну №326 та інші нормативно-правові акти.

Під час вебінару зійшлися на думці, що найбільш ефективним засобом фіксації збитків внаслідок російської агресії поки що є кримінальний процес. У цьому зв’язку представники ФРУ розповіли про

- спільну роботу з департаментом кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора України щодо формування алгоритму дій роботодавців, підприємства яких залишилися на тимчасово окупованій території та зруйновані або захоплені колаборантами;

- удосконалення порядку звернення підприємств до Офісу Генпрокурора щодо злочинів рашистів проти власності ( у тому числі й тих, що залишаються на тимчасово окупованих територіях) з наступним порушенням правоохоронними органами кримінальних проваджень. До роботодавців були доведені конкретні рекомендації.

До уваги керівників підприємств! Якщо у вас виникли питання щодо фіксації збитків за допомогою кримінального процесу, звертайтеся!

Контактна особа: Олег Вачаєв, директор департаменту захисту бізнесу та прав власності ФРУ, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; 097-637-06-23 (Viber; WhatsApp).