ФРУ вітає оптимізацію та осучаснення трудових відносин

Президент України підписав закон (проєкт №7251) щодо оптимізації трудових відносин.

Закон про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин покликаний удосконалити та гармонізувати відносини між роботодавцем та працівником з огляду на виклики воєнного часу, направлений на підтримку бізнесу та збереження робочих місць.

Роботодавці брали активну участь у засіданнях робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з розгляду та доопрацювання законопроекту.

Законом пропонується:

- відшкодувати працівникам та роботодавцям пов’язані з трудовими відносинами грошові суми, втрачені внаслідок збройної агресії за окремим механізмом;

- встановити, що на час оголошення воєнного стану усі повідомлення (документи) з питань трудових відносин, накази (розпорядження) роботодавця можуть вестися в електронній формі з використанням засобів електронних комунікацій або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано цей документ, або в інший спосіб комунікацій, який обрано між роботодавцем та працівником;

- передбачити порядок припинення трудового договору з працівником або фізичною особою, яка використовує найману працю у разі їх смерті, визнання судом безвісно відсутніми або оголошення померлими;

- конкретизувати порядок регламентації робочого часу та часу відпочинку у період дії воєнного часу, зокрема, відносно категорій працівників, яким може бути збільшено тривалість роботи впродовж тижня з відповідним збільшенням розміру оплати праці пропорційно збільшенню норми праці, уточнити порядок надання щорічної основної відпустки;

- уточнити порядок масового вивільнення працівників;

- знизити навантаження на роботодавця зі збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, зі збереженням для них гарантій зайнятості, при цьому гарантії зайнятості та грошове забезпечення від держави повністю зберігаються;

- надавати протягом періоду дії воєнного стану в обов’язковому порядку працівнику, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, за його згодою, відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 90 календарних днів.

Наразі українські компанії потребують максимально швидкого реагування системи трудових відносин на нові виклики та запити ринку праці, полегшення ведення економічної діяльності, зниження навантаження на бізнес. Адже від його роботи напряму залежить економічна безпека нашої держави.

ФРУ неодноразово наголошувала на тому, що всі вітчизняні підприємства максимально докладають зусиль для збереження трудового потенціалу, виплати заробітних плат, буквально з перших днів війни допомагають ЗСУ.

В той же час ми ще раз підкреслюємо, що близько 50% бізнесу наразі зупинено - багато людей і підприємств не працюють і не отримують доходи. Значна кількість з них них не можуть працювати через руйнації внаслідок бойових дій.

Осучаснення трудових відносин вкрай необхідні, тож ФРУ вітає рішення народних обранців та Президента України щодо Закону про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин.