Представники ФРУ взяли участь у on-line Форумі громадянського суспільства

28 жовтня 2020 року в режимі on-line відбувся Форум громадянського суспільства у рамках проведення засідання Підкомітету "Торгівля, сталий розвиток", який моніторить виконання Глави 13 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Основним питанням обговорення став проект Спільного заключення Дорадчої групи Україна-ЄС з торгівлі та сталого розвитку. Під час свого виступу заступник Генерального директора Юлія Гончарова, яка очолює економічну підгрупу, зазначила, що, на жаль, українська промисловість демонструє показники чергового падіння, що не може позитивно впливати на сталий розвиток в Україні та запропонувала внести в Спільну заяву пункт про заклик урядів України та ЄС дотримуватись законодавства при проведенні публічних закупівель, у тому числі міжнародних, які повинні відбуватись на підставі відкритих торгів та враховувати критерії зайнятості та не порушивати права працівників оскільки публічні закупки техніки та обладнання на основі міжнародних договорів призводять до зупинки підприємств та втрати робочих місць українськими працівниками, що безпосередньо негативно впливає на сталий розвиток.

Іншим важливим пунктом у згаданому документі став заклик до Уряду України надавати державну допомогу на модернізацію підприємств для переходу на нові європейські екологічні стандарти до 40% від необхідних витрат як це визначає Угода про асоціацію між Україною та ЄС. Також учасники наголосили на необхідності впровадження інструментів та критеріїв оцінки допустимості надання такої допомоги.

Також під час виступу було зазначено про занепокоєність з боку українського бізнесу щодо наступного питання. Європейський зелений курс (ЄЗК) (European Green Deal) не повинен стати торговельним бар’єром, а має бути стимулом до т.з. «зеленої» модернізації українських підприємств. Також закликали до прозорості з боку Уряду при проведенні відповідних реформ. Це стосується, насамперед, зміни екологічного податку та можливого оновлення тарифної та нетарифної політики.

Також українська частина Дорадчої групи звернулась з проханням до Сторони ЄС провести семінар для роз’яснення яким саме чином ЄС стимулює та підтримує європейській бізнес при імплементації European Green Deal.

Одночасно Дорадча група закликала уряди підписати Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА).

Важливим елементом заключних висновків засідання визначено необхідність проведення оцінки впливу торгівлі на сталий розвиток, включаючи, зокрема, економічне зростання, зайнятість та зовнішнє середовище відповідно до статті 298 Угоди, яка базуватиметься на методології ОЕСР.

Це дозволить оцінити реальні результати від ЗВТ між Україною та ЄС, а не констатувати лише статистичні показники зовнішньої торгівлі.

Популярні новини

Відкрите звернення ФРУ до Прем'єр-міністра України щодо реалізації проекту з локалізації електровозів в Україні

Маніфест роботодавців України