"Міжнародна торгівля – це дорога з двостороннім рухом", - Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник

"Міжнародна торгівля – це дорога з двостороннім рухом", - зазначив Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник під час презентації дослідження «Стратегічні орієнтири поглиблення торговельно-економічних відносин України з країнами ЄС в умовах дії Угоди про асоціацію», виконаного на замовлення ФРУ

"На жаль, правда полягає у тому, що Угода про асоціацію з ЄС, яка була підписана трохи більше 5 років тому дійсно була несиметричною. Коли тричі на засіданнях різних Урядів ця угода розглядалася, кожного разу як представник Федерації роботодавців України я зазначав: політичну частину ми підписуємо, а економічна частина – не готова, її потрібно переопрацювати.

Сьогодні під час обговорення торговельно-економічних відносин України з країнами ЄС абсолютна більшість виступаючих праві. Це наша з вами спільна кваліфікація. Тому Федерація направить Уряду стратегічні орієнтири на поглиблення торговельно-економічних відносин України з країнами ЄС та рекомендації. Федерація роботодавців України буде наполягати, щоб Уряд офіційно розглянув ці рекомендації. В тому числі в рамках переговорного процесу, який сьогодні ведеться з Європейським Союзом та Єврокомісією.

Яка наша ключова мета? У Європейському Союзі ми як країна маємо дуже багато споживачів. І кожен наш споживач – це наш соратник, партнер і наш лобіст, який спільно з нами, за кваліфікованої підтримки юристів, може довести Європейській комісії, що наша продукція в ЄС потрібна і ЄС від неї тільки виграє. Наше завдання як країни зробити так, щоб від торговельно-економічних відносин в ЄС ми почали теж вигравати. Коли в рамках діючої Угоди виграватимуть обидві сторони – вважатимемо, що нашої мети в ЄС досягнуто. На жаль, можемо констатувати, що сьогодні в цілому від Угоди про асоціацію з ЄС Україна програла. За час дії Угоди ми втратили багато можливостей в галузях промисловості. Обмеження, квоти, мита та інші бар’єри не дали Україні розвиватися в тому темпі, в якому б ми як ринок могли це робити.

Які ризики ми бачимо? Якщо в Україні не буде проведено роботу щодо переходу на Європейський Зелений Курс, ми як країна - можемо втратити цілі сектори промисловості. Сьогодні Федерація роботодавців України отримала завдання від усіх учасників дискусії та розробників дослідження, і я впевнений, що спільною командою однодумців-виробників в Україні та однодумців з ЄС, ми зробимо так, щоб відносини з ЄС вийшли на новий рівень на умовах паритету".

Популярні новини

Відкрите звернення ФРУ до Прем'єр-міністра України щодо реалізації проекту з локалізації електровозів в Україні

Маніфест роботодавців України