Події тижня (29.03-12.04.2021)

Традиційний огляд нещодавніх подій та ініціатив. Попрацювали дуже плідно.

Діє програма зі збереження робочих місць під час карантину в «червоних зонах». ФРУ створила покроковий алгоритм отримання допомоги для своїх членів. Звернутись за отриманням допомоги можуть як працівники суб'єкта господарювання, так і фізичні особи – підприємці, які відповідають визначеним критеріям.

Роботодавці вимагають відкликати Законопроект Мінсоцполітики про Фонд соцстраху, оскільки його норми призведуть до двократного збільшення виплат роботодавцями, погіршать і без того складний економічний стан підприємств, багатьох працівників заднім числом позбавлять їхніх законних страхових гарантій. Держава вчергове намагається перекласти на плечі бізнесу гарантовані зобов’язання по лікарняних. При цьому Мінсоцполітики, власноруч створивши проблеми у Фонді, намагається отримати одноосібний контроль за його грошима та кадрами.

Перший пішов! Слідчі Нацполіції викрили схему незаконного ввезення в Україну понад 600 залізничних вагонів із РФ. 3 роки тому ФРУ спільно з виробниками вагонів та логістичними компаніями розпочала кампанію проти завезення в Україну вживаних вагонів з вичерпним терміном експлуатації з РФ. 20 000 таких вагонів, завезених до України – це майже 35 млрд. грн втраченого внутрішнього виробництва, «вбита» інфраструктура та падіння вагонобудівної галузі. Вдячні Нацполіції та Офісу Генпрокурора за реагування на наше звернення. А від Мініфраструктури та УЗ вимагаємо вжити заходів, щоб цей металобрухт і, зокрема, конкретно ці вагони були нарешті зняті з експлуатації.

Федерація роботодавців закликала Уряд не запроваджувати державне регулювання цін на цукор, і натомість знайти шляхи підтримки бізнесу та зберегти баланс між інтересами виробників, держави та споживачів. Відбулась зустріч ФРУ, представників підприємств цукрової галузі із заступником Міністра економіки Тарасом Висоцьким. Під час зустрічі аргументи роботодавців та виробників були почуті та від державного регулювання цін на цукор відмовились.

Зниження ПДВ на аграрну сировину призвело до значних збитків переробників аграрної продукції, зокрема у м’ясній, молочній, хлібопекарсько-борошномельній та цукровій галузях. Відбулася зустріч народних депутатів Данила Гетманцева, Миколи Сольського та Олексія Красова з представниками Федерації роботодавців України та переробних підприємств. З огляду на ситуацію, що склалась, Данило Гетманцев підтримав позицію ФРУ та переробників і пообіцяв докласти зусиль до виправлення допущенної Верховною Радою помилки, якою стало прийняття законопроекту №3656.

Федерація роботодавців та 150 народних депутатів закликали Генерального прокурора розібратися у ситуації та припинити тиск з боку НАБУ на групу компаній «Укрлендфармінг». ФРУ закликала народних депутатів провести відкриті слухання на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо ситуації, яка склалась. Знищення такого виробника поставить під загрозу економічну і соціальну стабільність в 22 областях України, залишить без роботи десятки тисяч громадян та призведе до падіння мінімум на 1% ВВП країни.

Відбулося перше засідання Комітету екології та розвитку зеленої економіки ФРУ. Основною темою обговорення стали законодавчі ініціативи, зокрема законопроекти №4167 та №3091, впровадження яких може призвести до мільярдних витрат або припинення діяльності не лише підприємств, а й окремих галузей економіки. У підсумку учасники вирішили вжити спільних дій по недопущенню прийняття зазначених документів у чинній редакції, а також напрацювати подальший план роботи комітету.

Федерація роботодавців продовжує послідовно відстоювати позицію, що виконання зобов’язань держави перед інвесторами у виробництво «зеленої» енергії не повинно перекладатися на промислових споживачів шляхом підвищення тарифу на послуги з передачі електроенергії. Розвиток "зеленої" енергетики за рахунок збільшення податку на викиди СО2 завдасть непоправної шкоди українській промисловості, про це йдеться у зверненні ФРУ до Прем’єр-міністра.

Наша думка

Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник взяв участь у програмі Тараса Загороднього "Знай наших!".

Як виживають українські промисловці в часи кризи? Інвестиції у дев'яності, як розпочинали бізнес на початку Незалежності? Перші контракти, перші кредити та шлях до успіху. Поради для початківців та європейські тендери для українського бізнесу. Про локалізацію в Україні та багато іншого дивіться в інтерв’ю.

Дивитись>>>

#ФРУ_наші

Найближчим часом ФРУ разом із партнерами презентує дослідження «Стратегічні орієнтири поглиблення торговельно-економічних відносин України з країнами Європейського Союзу в умовах дії Угоди про асоціацію». В його основі - опитування національних виробників, галузевих асоціацій та експертів.

Член Президії Ради ФРУ, Голова Волинського обласного об’єднання організації роботодавців Петро Пилипюк розповів про секрети успішного експорту, вплив євроінтеграції та важливість локалізації виробництва в Україні.

Дивитись>>>

Наша думка

Життєво необхідна лікарям продукція місяцями лежить на складах.

Член Президії Ради ФРУ, власник компанії «ТК-Group» Олександр Соколовський розповів про те, що відбувається із закупівлею засобів індивідуального захисту для медиків. Компанія пройшла складний шлях та спротив бюрократичної системи, запустила високотехнологічне виробництво ЗІЗ та виборола право на забезпечення українських медиків якісними виробами. Але для того, щоб лікарі врешті отримали такі вкрай необхідні товари, вітчизняні компаній вимушені додатково витрачати власні кошти, аби забезпечити доставку ЗІЗ у лікарні.

Читати>>>