Стан промисловості України за підсумками І півріччя 2020 р

Стан промисловості України після початку функціонування зони вільної торгівлі між Україною та ЄС за підсумками І півріччя 2020 року.

До 1 січня 2016 року згідно з постановою Комісії ЄС від 16.04.2019 р. №374/2014 Європейський Союз надав Україні в односторонньому порядку автономні торговельні преференції. Автономні преференції діяли з 23 квітня 2014 року до 31 грудня 2015 року. Метою зазначених заходів було одностороннє зменшення або скасування митних зборів ЄС на товари, що походять з України. Тобто фактично Україна експортувала товари до ЄС на пре ференційних умовах, наближених до умов, передбачених ЗВТ, ще з 23 квітня 2014 року.

Проте ані автономні преференції, ані подальший початок функціонування ЗВТ не призвели до зростання в українській промисловості. В 2014-2015 роках індекс промислової продукції обвалився, відповідно, на 10,1% та 12,3%. Після чого у 2016–2018 роках індекс промислової продукції демонстрував мінімальне зростання відновлювального характеру в межах 1,1-4%, що в умовах обвалу попередніх років можна вважати стагнацією.

Основними чинниками стрімкого падіння в промисловості стали анексія Росією Криму, військове протистояння на сході країни разом з втратою контролю над частиною території Донбасу, втрата російського ринку та кооперації з російськими промисловими підприємствами, а також несприятлива кон’юнктура цін на основні
товари українського експорту, технічні бар’єри та низький рівень кооперації української промисловості з промисловістю Євросоюзу, падіння внутрішнього попиту та відкритість економіки України для імпорту промислової продукції...

Далі читайте у дослідженні Аналітичного центру ФРУ за посиланням.

Стан промисловості України у І півріччі 2020 р.

Stan promyslovosti 1 2020 Страница 01