Роботодавці закликають Уряд перезавантажити переговори про створення зони вільної торгівлі з Туреччиною

Національні об’єднання бізнесу звернулися до Кабінету Міністрів України щодо перегляду умов створення зони вільної торгівлі між Україною і Турецькою Республікою.

Найбільш ризикованим фактором, на нашу думку об’єднань промисловців є переговорна позиція української сторони, яку було затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2012 року № 698-р.

Протягом восьми років відбулись зміни в економіках України і Туреччини.

За цей час Туреччина запровадила багато програм підтримки для власного бізнесу з боку держави. Наприклад, рівень субсидіювання продукції машинобудівної галузі в Туреччині досягає 38%.

В Україні на сьогодні відсутні механізми підтримки національних виробників, в тому числі й експортерів, такі як повноцінна діяльність експортно-кредитного агентства, програми підтримки промисловості, преференції у рамках публічних закупівель, залишається порівняно високою вартість кредитів.

Такі умови роблять неможливою конкуренцію українських товарів не лише на ринку Туреччини, а й навіть на нашому власному. Можливе зниження рівня тарифного захисту внутрішнього ринку України в рамках зони вільної торгівлі з Туреччиною буде і надалі погіршувати конкурентоспроможність національних виробників.

Україна втратила частину промислових підприємств, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, має обмежені можливості транспортної інфраструктури, особливо портової.

Останні кілька років спостерігається ситуація, коли у кількісному вираженні український експорт збільшується, проте все ще позитивне сальдо зовнішньої торгівлі з Туреччиною швидко зменшується. З понад 2 млрд дол у 2014 році воно зменшилось до 260 млн дол у 2019 році. При цьому Туреччина постійно нарощує експорт до України, в якому переважає, на відміну від українського традиційного сировинного експорту, продукція з високою доданою вартістю.

Так, за 7 місяців 2020 року Туреччина експортувала до України у 17 разів більше цементу, ніж за аналогічний період 2019 року. З 2017 по 2019 рік імпорт ліфтів з Туреччини в Україну зріс майже у 3 рази.

Туреччина запровадила велику кількість обмежувальних заходів, які суттєво впливають на український експорт до цієї країни, зокрема і в 2020 році.

Такі кроки з боку торговельного партнера є достатньою підставою для підготовки симетричних дій з боку України та мають стати предметом розгляду на міждержавному рівні

Враховуючи значний і зростаючий обсяг товарообігу між Україною і Туреччиною, ризики подальшого погіршення конкурентоспроможності вітчизняних виробників на ринках України і Туреччини, національні промислові об’єднання пропонують Уряду:

• утриматися від підписання Угоди про створення зону вільної торгівлі виходячи із поточного стану переговорного процесу;
  • провести нові розрахунки переваг та ризиків для української промисловості й економіки в цілому від впровадження зони вільної торгівлі як у галузевому, так і в товарному розрізі із залученням об’єднань роботодавців, об’єднань бізнесу;
  • за результатами оцінки ризиків і вигод від можливого запровадження зони вільної торгівлі на вітчизняний бізнес та впливу на ринок праці переглянути та затвердити оновлені директиви делегації України для участі у переговорах щодо укладення Угоди про вільну торгівлю між Урядом України та Урядом Турецької Республіки.

До відкритого звернення приєдналися:

Федерація роботодавців України

Всеукраїнське галузеве об’єднання організацій роботодавців хімічної промисловості

Всеукраїнське об’єднання обласних організацій роботодавців підприємств легкої промисловості «Укрлегпром»

Федерація роботодавців автомобільної галузі

Федерація роботодавців машинобудівної промисловості

Всеукраїнська спілка виробників будівельних матеріалів

Асоціація «Укркондпром»

Асоціація «Теплиці України»

Асоціація виробників цементу України «Укрцемент»

Асоціація ліфтовиків України