Перші підсумки дії Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво між ФРУ та Державною податковою службою

Липень став першим місяцем дії Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво між Федерацією роботодавців України та Державною податковою службою України.

І Федерація з задоволенням відзначає позитивні зрушення у роботі ДПС – від суттєвого перевищення індикативного показника надходжень до державного бюджету в липні (надійшло 29,6 млрд грн. при індикативі 24,1 млрд грн.) до рекордного зростання податкової ефективності ПДВ до 3,4% в червні (для порівняння у червні минулого року вона становила 2,6%) та при цьому до сталого та своєчасного відшкодування ПДВ. До позитиву слід додати налагодження діалогу з платниками податків та відкритість, яку демонструє ДПС.

З тим більшим подивом в Федерації ознайомились із звинуваченнями з боку окремих народних депутатів та ЗМІ на адресу керівництва Державної податкової служби України у «кришеванні» ухилень від сплати ПДВ найбільших підприємств України – платників ПДВ. Тим більше, що ці звинувачення базувалися на переліку суб’єктів господарювання, який ДПС 24 липня офіційно надіслала на адресу Головного оперативного управління податкової міліції для здійснення аналізу їх діяльності на предмет наявності можливих податкових ризиків.

На думку роботодавців, до керівництва ДПС вперше за досить значний час прийшла команда професіоналів, що є до того ж незаангажованої з політичної точки зору та націленою на досягнення результатів роботи в інтересах держави та суспільства.

Безумовно, робота ДПС на сьогодні не є ідеальною. Зокрема, роботодавці нерідко стикаються з необґрунтованим блокуванням податкових накладних в рамках роботи СМКОР і Федерація роботодавців закликає керівництво ДПС прискорити внесення відповідних нормативних змін, які, до речі, вже були анонсовані керівництвом служби.

Мають місце проблеми з роботою програмного РРО, яке за інформацією наших членів фактично не працює коректно.

На думку роботодавців, атаки на нинішнє керівництво ДПС мають суб’єктивний характер. Роботодавці ж виступають за те, що очільникам служби слід дати більше часу для досягнення позитивних результатів у роботі податкових органів.