Федерація підтримує законопроекти 3476 і 3477 про стимулювання виробництва електротранспорту в Україні

Роботодавці підтримують запровадження стимулів для виробництва електротранспорту в Україні

Федерація роботодавців звернулася до Уряду, голів Комітетів і депутатських фракцій Верховної Ради України щодо підтримки законопроектів 3476 і 3477, зареєстрованих 14 травня 2020 року у парламенті.

Законопроекти передбачають фіскальні стимули розвитку виробництва електричного транспорту на території України.

Головна мета законопроектів - створення сприятливих умов для залучення інвестицій у виробництво електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, а також стимулювання попиту на автобуси, легкові та вантажні автомобілі, оснащених виключно електричними двигунами.

Сьогодні світові тенденції автовиробництва переміщуються у напрямку автомобілів на електротязі і відмови від автомобілів з двигунами внутрішнього згорання.

Україна має великі можливості стати виробничою площадкою глобальних світових автоконцернів і розвивати національне виробництво автомобілів разом з ними. Країна має щонайменше дві конкурентні переваги – вигідне логістичне розташування і конкурентоспроможна кваліфікована робочою силою, вартість якої поки що нижча ніж у Європейському Союзі.

Саме тому вітчизняні підприємства - виробники трамваїв, автобусів, тролейбусів, автомобілів – учасники Федерації закликали законодавців підтримати прийняття у першому читанні зазначених законопроектів з доопрацюванням з урахуванням пропозицій ФРУ.

Федерація пропонує надати преференції також і для виробництва трамваїв, тролейбусів, яке зараз знаходиться у складному стані через імпорт аналогічного транспорту іноземного виробництва за цінами, які можна вважати демпінговими, завдяки отриманих субсидій від своїх держав.

Також перелік товарів, що ввозяться на митну територію України для власного виробництва транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами пропонується доповнити кузовів, які використовуються для виробництва електромобілів.

Як свідчить практика, від пошуку глобального автовиробника – потенційного інвестора до виробництва транспортного засобу в Україні, проходить декілька років. Тому для приваблення і залучення світових автовиробників в Україну необхідно встановити термін дії запропонованих стимулів до 10 років.