Федерація готова брати активну участь у розвитку водневої економіки в Україні

Федерація роботодавців України вітає створення робочої групи з питань розвитку водневої економіки при Раді національної безпеки та оборони України з метою, зокрема, опрацювання заходів щодо нейтралізації загроз національній безпеці України, розвитку водневої економіки. Дмитро Олійник є членом цієї робочої групи.

Найближчим майбутнім для більшості розвинутих держав світу є розвиток водневої економіки, що, в першу чергу, пов’язано з досягненням довгострокової цілі кліматичної нейтральності. Ряд європейських держав вже розробили та схвалили національні водневі стратегії. До таких держав належить й Німеччина, що на початку цього року прийняла таку Національну стратегію.

Варто нагадати, що наприкінці минулого року та на початку цього року у ФРУ в партнерстві з колегами з Німеччини обговорювали майбутнє енергетики та реальні інвестиційні проекти, що можуть бути реалізовані в Україні за підтримки Німецької сторони для виробництва «зеленого» водню на території України.

ФРУ спільно з громадською спілкою «Східно-Європейська асоціація розвитку водневої економіки» та Німецькою асоціацією водню та паливних елементів - Deutscher Wasserstoff- und Brennstoffzellen-Verband (DWV) започаткувала Українсько-Німецький Бізнес-діалог із розвитку водневої економіки.

Ми вважаємо, що в Україні є значний територіальний потенціал для розміщення великих сонячних та вітрових електростанцій без шкоди для довкілля, сільського, лісового та водного господарства, населення та промисловості, достатня забезпеченість поверхневими водними ресурсами, необхідними для електролізу водню, зелений водень може транспортуватись до європейських споживачів з використанням наявної інфраструктури України та ЄС.

Трансфер водневих технологій до України через прямі іноземні інвестиції з Німеччини та кооперація німецьких та українських промисловців та науковців буде сприяти економічному зростанню та збільшенню зайнятості в обох країнах, на українських підприємствах уже зараз існують технічні можливості для часткової локалізації виробництва систем улаштування електролізних заводів.

Реалізація проекту дозволить використати можливості українських підприємств для виготовлення частини обладнання, що позитивно відобразиться за розвитку української промисловості та економіки в цілому.

Популярні новини

Відкрите звернення ФРУ до Прем'єр-міністра України щодо реалізації проекту з локалізації електровозів в Україні

Маніфест роботодавців України