Федерація роботодавців закликала Уряд не підвищувати тарифи на електроенергію

Підвищення тарифів на передачу електроенергії збільшить вартість електричної енергії для промисловості і населення та призведе до скорочення виробництва та зростання безробіття в країні.

Про це йдеться у зверненні Федерації роботодавців України до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

У ФРУ зазначили, що не підтримують зростання тарифів на передачу, диспетчерське управління та розподіл електроенергії, яке ініціює Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, оскільки таке підвищення тарифів збільшить ціну електроенергії для промисловості і викличе у підприємств негативну реакцію.

"За даними Державної служби статистики України у травні 2020 індекс промислової продукції становить 88,3 % порівняно з травнем 2019 року. У січні–травні 2020 року порівняно із січнем–травнем 2019 року індекс промислової продукції становив 91,3 %, у т.ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 93,4 %, переробній – 90,0 %.
Рівень безробіття у І кварталі 2020 року серед робочої сили віком 15 років і старше становив 8,5%, а серед осіб у віці 15–70 років – 8,6%.

За результатами дослідження, яке було проведено Федерацією роботодавців України у квітні 2020 року шляхом опитування компаній - членів Федерації під час карантину, викликаного COVID-19, нами встановлено, що 24 % опитаних не працювали і 40 % - працювали частково. 11 % опитаних були змушені звільняти працівників. Близько 90 % респондентів оцінили рівень зниження доходів/продажів бізнесу внаслідок негативного впливу пандемії як: «високий (зниження більше ніж на 50%)» – у 53 % або «середній (зниження від 20 до 50%)» - у 38 %.
Зростання тарифів на передачу, диспетчерське управління та розподіл електроенергії, навіть у 2 рази, замість попередніх 4-х, як це пропонує НКРЕКП, стане додатковим негативним чинником для втрати конкурентоздатності промислової продукції українських виробників як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках.

Зниження конкурентоздатності української продукції приведе до скорочення виробництва, і, як наслідок, до зростання рівня безробіття в Україні", - наголошується в зверненні.

За оцінками Федерації роботодавців, негативний ефект від підвищення тарифів в подальшому відчує не лише промисловість, а й інші галузі економіки та звичайні громадяни країни.

3 метою врегулювання зазначеного питання та знаходження компромісу між інтересами усіх учасників ринку електроенергії та збереження промисловості України, ФРУ закликає терміново провести нараду за участі Федерації та галузевих представників.

Популярні новини

Відкрите звернення ФРУ до Прем'єр-міністра України щодо реалізації проекту з локалізації електровозів в Україні

Маніфест роботодавців України