Блог Яворського Олександра

Яворський Олександр

Директор департаменту конкурентоспроможності бізнесу та регуляторної політики

Квітень

Цифровізація Vs Фіскалізація

Автор Яворський Олександр, 16.04.2019

Минулого тижня Урядовий комітет схвалив проект Закону України «Про внесення змін до пункту 254.4 статті 254 Податкового кодексу України (щодо ефективного використання радіочастотного ресурсу України)», який очікує розгляду Урядом.

Відповідно до назви - мета проекту цілком правильна - ефективне використання радіочастотного ресурсу. Перш за все – це забезпечення дотримання принципу нейтральності та справедливості оподаткування радіочастотного ресурсу.

Без ложки дьогтю національний регулятор, який і розробив проект, не зміг обійтися – пропонується подальше зростання і так значного фінансового тиску на галузь телекомунікацій, збільшуючи диспропорцію в розмірі ставок та обсягах рентних платежів.

Квітень

На початку цього року в Парламенті зареєстровано проект Закону №9493, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу України та спрямований на покращення процедури сплати акцизного податку з тютюнових виробів.
Проектом пропонується скасувати чинну процедуру сплати акцизного податку, яка фактично є авансовою, та повернутися до механізму сплати, який діяв до 2013 року - протягом 10 днів після граничного строку подання податкової декларації.
Чинна процедура сплати акцизного податку зобов'язує виробника сплатити податок за продукцію, виробництво якої ще не розпочалося і, відповідно, в момент, коли податкове зобов'язання ще не виникло.

Лютий

Чотири року тому, у 2015 році було запроваджено акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Стартувала реформа децентралізації – місцевим бюджетам потрібні були стабільні джерела наповнення.

Неналежне адміністрування роздрібного акцизу на місцях мало наслідком значні недонадходження цього податку і стало підставою для його скасування у 2017 році. Щоправда – тільки для пального.

Для тютюнових виробів законодавець вирішив, що проблеми не існує.

Липень

У червні проходила 106-а Сесія Міжнародної Конференції праці – головний форум трипартизму, який щороку відбувається у місті Женева. Головна тема цього року – розвиток «зеленої економіки» та її вплив на робочі місця.

Серед важливих для роботодавців, профспілок та урядів тем, що дискутувались на Сесії, стан виконання в Україні конвенцій Міжнародної організації праці також потрапив у фокус обговорення.

МОП – організація демократична, тому викласти позицію була надана можливість і представникам Мінсоцполітики України, і представникам Федерації роботодавців України і українським профспілкам. Наданою можливістю і скористався автор цього тексту.
Можливо тут в Україні це сьогодні дивно, але головним питанням, яке МОП визначила як проблему застосування імплементації в Україні Конвенцій №81 «Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі» та №129 «Про інспекцію праці в сільському господарстві»...був мораторій на перевірки інспекції праці...який вже не діє у 2017 році.

На диво, доповідь представника МОП щодо мораторію на перевірки інспекції праці в Україні викликала жваву дискусію…

Березень

Запровадження акцизного податку з роздрібного торгівлі підакцизними товарами 1 січня 2015 року повинно було стати стабільною та надійною фінансовою базою місцевих бюджетів. Платники - суб'єкти роздрібної торгівлі, які реалізують кінцевим споживачам підакцизні товари - тютюнові вироби, алкогольні напої, нафтопродукти тощо на місцях.

Все було б добре - всі в плюсах - частина доходів від загальнодержавних податків залишається на територіях, де вони генеруються; делеговані з центрального рівня повноваження отримають джерело фінансування; місцева влада зацікавлена в розвитку легального бізнесу на території; бізнес - зниження фіскального тиску.

Проте вродженні недоліки цієї благої ідеї та недостатній контроль за справлянням податку призвели до необхідності її скасування.

Недосконалість механізму справляння та контролю за сплатою податку швидко сформувало зростаючий тіньовий сегмент.

В першу чергу, проблема була виявлена на паливному ринку, де масово почали з'являтись нелегальні автозаправні станції. Природно - обсяги сплати податків знизились.

У 2016 році ДФС провела документальні перевірки 42 роздрібних операторів ринку нафтопродуктів та…

Грудень

Щорічне осіннє «бюджетне дербі» та пов'язані з ним зміни до податкового законодавства традиційно відсувають на задній план довгострокові завдання розвитку податкової системи в цілому та окремих податків зокрема.

Проте ці завдання нікуди не зникають. Більше того, частина з них має статус зобов'язань відповідно до Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Імплементація більшості економічних положень Угоди про Асоціацію на фоні безвізу та збільшення квот з плином часу стала цікава лише обмеженому колу фахівців, які або є учасниками процесу імплементації (міністерства) або великий бізнес у сферах, яких вони безпосередньо стосуються, або це дослідницькі центри і проекти, що готують періодичні звіти, різноманітні конференції тощо.

Разом з тим, за більшістю економічних зобов'язань України щодо імплементації законодавства ЄС стоять цілком конкретні економічні інтереси як держави, так і бізнесу.

Не в останню чергу це стосується і сфери оподаткування. Так, Україна взяла на себе зобов'язання імплементувати низку системних директив ЄС у сфері оподаткування. Такі зобов'язання…

Липень

На останньому засіданні Кабміну з "голосу" було ухвалено розпорядження із доволі громіздкою назвою: "Про затвердження Концепції створення та впровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) "Електронна акцизна марка".

Чим була зумовлена поспішність прийняття документу навіть без розгляду на засіданні профільного Урядового комітету, наразі незрозуміло. Можна лише припустити, що це рішення члени Уряду узгодили раніше. Разом з тим, справа не в процедурах. Головуючий на засіданні Перший віце-прем'єр Степан Кубів зазначив, що консультації з ринками відбулися.

Щоправда схвальних відгуків від учасників обох ринків про запропоновану Концепцію поки не чутно...Але завжди можна сказати, що бізнес проти посилення регулювання!

Концепцією передбачено створення, впровадження та функціонування автоматизованої системи, яка забезпечить контроль за обігом підакцизних товарів від виробника або імпортера до кінцевого споживача, мінімізацію людського фактора на адміністрування, збільшення доходів бюджету, зменшення тіньового обігу...і багато ще правильних і нагальних речей.

Назва документу передбачає введення електронної марки. Хоча, насправді, ніхто…