Блог Власюка Володимира

Власюк Володимир

Директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза"

Березень

Чому ми бідні? Через деіндустріалізацію економіки Україна потрапила в пастку глобалізації. Тобто ми постачаємо світу сировину і робочу силу, щоб купувати дорогу імпортну техніку, машини та обладнання для споживання та все більшого виробництва сировини.

Минулого року Україна наростила обсяги експорту та імпорту товарів. Однак імпорт зріс більше, ніж експорт. Так в 2016 році ми мали $36,4 млрд, а за 11 місяців 2017 року – $43,3 млрд. Тобто зростання експорту відбулося більш ніж на 19%.

Водночас імпорт зріс із $39,2 млрд в 2016 році до $49,5 млрд за 11 місяців 2017 року. Тобто зростання більше 30%. Таким чином, негативне сальдо нашої…

Січнь

У 2017 році держборг України сягнув максимального значення як в абсолютному вимірі, 76,3 млрд дол, так і в співвідношенні до ВВП країни — 84,6%.

Ця заборгованість зростає динамічніше після 2014 року.

За цим показником варто пильно стежити, оскільки він загрожує нашому економічному розвитку як країни з недостатньо конкурентоздатною економікою.

Заборгованість сильної економіки, наприклад, США чи Японії, і економіки слабкої, як Україна, є відмінними явищами за своїми наслідками.

Сильні країни можуть позичати, оскільки їхні конкурентоздатні економіки завжди генеруватимуть достатні кошти для розрахунків. Однак слабкі повинні бути значно обережніші, бо над ними висить загроза неспроможності розрахунків через експортну вразливість чи слабкість, а отже, і дефолту чи диктату кредиторів.

Загальна сума державного та гарантованого державою боргу України, 2012-2017 роки, млрд дол

abeb554-1

Економіка України, на жаль, слабка. Її товарне виробництво не диверсифіковане, а експорт вразливий через високу залежність від цін на сировину: пшеницю, соняшникову…

Жовтень

У світовій економічній науці так багато напрацювань, що кожна раціональна думка чи дія неодмінно знайде підтвердження своєї слушності в якійсь уже існуючій теорії. І це закономірно, оскільки всі великі економічні теорії так чи інакше були результатами талановитих спостережень чи реакцією на процеси, які вже розгорталися в економічному бутті.

Наприклад, Адам Сміт розпізнав невидиму руку ринку, що регулює економічну поведінку суб'єктів і через конкуренцію веде до прогресу. Джон Кейнс розробив універсальні заходи державного втручання, або контрциклічної політики, щоб протидіяти цій руці, коли вона веде до кризи, чи то пак до катастрофи, як це сталося у 30-х роках минулого століття. Неокласики (Фрідріх фон Гайєк, Мілтон Фрідман...) у потрібний час заперечили Кейнсу, відзначивши, що надмірне державне втручання знижує ефективність розміщення ресурсів, призводить до хронічних дефіцитів бюджету та зростання інфляції, проти якої "арсенал" Кейнса все-таки обмежений.

Звісно, все це спрощення вельми великих теорій, яке, однак, свідчить про слушність кожної з них, залежно від…

Червень

Оздоровлення економіки відбувається неправильно. За фасадом макроекономічної стабільності прискорюється процес структурної деградації.

У квітні 2017 року промисловість України знову продемонструвала різке падіння, скоротивши виробництво на 6,1% порівняно з 2016 роком.

Результат за чотири місяці — мінус 2%, і це після зниження у 2015-2016 роках на 17%. Погодьтеся, що очікувалося інше.

Чекали на зростання. Нехай невелике, але зростання. Однак маємо, що маємо.

Чи стало це несподіванкою, і що означає, коли ВВП зростає завдяки сільському господарству, а переробна промисловість скорочує свою частку?

Проста відповідь: оздоровлення економіки відбувається не так, як повинне відбуватися, або оздоровлення нема взагалі, бо структура економіки погіршується. За фасадами макроекономічної стабільності, також не зовсім переконливої, прискорюється процес структурної деградації.

Зміна структури економіки, під якою в даному випадку мається на увазі співвідношення вкладу різних видів діяльності у формування доданої вартості в країні, — це те, що найкраще показує, куди рухається економічна система.

Україна зараз у стані, який вимагає тривалого…

Лютий

БізнесЦензор поспілкувався з директором ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимиром Власюком про результати роботи української економіки в 2016 році та про тренди 2017 року.

В минулому році Україна встановила історичний рекорд – найменший обсяг експорту у порівнянні з попередніми роками. Ми впали через втрату російського ринку, скорочення продажів металів, машинобудівної і хімічної продукції.

Через політику Китаю скоротили об'єми експорту залізної руди.

Українська економіка потроху відновлюється. Але не через "стрімкі реформи" української влади. Відновлюватися допомагає сприятлива кон'юнктура на зовнішніх ринках металів, збільшення обсягів експорту аграрної та продовольчої продукції через значні вражаї в останні два роки.

На внутрішньому ринку працює ефект "сухої губки", коли економіка вбирає в себе металопрокат недоотриманий в 2014-2015 роках. Цьому сприяє пожвавлення в галузі будівництва, оскільки люди вкладають свої заощадження в квадратні метри, а не в банки, яким не довіряють.

Однак радіти рано. Україна перебуває в стійкому тренді деіндустріалізації, коли експорт продукції АПК зростає, а промислової продукції скорочується.…

Грудень

Ми сильно впали і у нас мало часу

Автор Власюк Володимир, 16.12.2016

БізнесЦензор поговорив з Володимиром Власюком про те, чому Україна поки приречена залежати від світових цін на сировину та що робити, щоб не стати сировинним придатком Європи.

Україна - є країною з сировинною економікою. Ми продаємо за кордон залізну руду, напівфабрикати, зерно, або необроблену деревину. Машинобудування в занепаді. Підприємств, що створюють високу додану вартість недостатньо для економічного зростання. Тому вони – на вагу золота, оскільки сприяють збагаченню країни в цілому.

Чим більше ми експортуємо сировни, тим більше за нашими кордонами створюється переробних підприємств. Тим більше освідчених українців виїзжають з країни, щоб працювати на цих підприємствах і переробляти сировину з України. Ми ж скочуємося в категорію "бананових республік".

Як розірвати це замнуте коло? БізнесЦензор поговорив про це з гендиректором держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Володимиром Власюком.

Він розповів, чому наша економіка залежить від коливання міжнародних цін на сировину, як нам за допомогою інфраструктурних проектів завантажити свої підприємства і чому без оновлення інфраструктури і розвитку…

Жовтень

Власний шлях трансформації

Автор Власюк Володимир, 20.10.2016

Динамічна модель розвитку економіки України Досвід новітньої історії України засвідчив, що в країни немає навиків реалізації масштабних проектів перетворень. Як і спадковості продовження того кращого, що було напрацьоване раніше. Яскравий приклад — реформа економіки.

Одного разу я запитав свого товариша з Польщі, що потрібно для реформ. Він сказав: зовсім небагато — ясне мислення і, звісно, воля до змін. Заважає цьому плутанина в думках та інфантильність. Крім того, потрібен певний стереотип поведінки, який нам підкаже досвід людства. Так, класичний міф, що оповідає історію Орфея, радить не озиратися назад, коли виходиш із небезпечних і непривітних місць (читай — скрутного становища). Тому поведінка має бути простою — не марнуй час і прямуй до виходу, інакше втратиш головне... Отож, міняючи економіку з планової на ринкову, Україна постійно озиралася на минуле. Тому планову економіку зруйнувати вдалося, а побудувати повноцінну ринкову — ні. Наприклад, було впроваджено інститут приватної власності, а правила вільного ринку, насамперед —…

Вересень

За последние несколько лет конъюнктура на мировом рынке стали кардинально изменилась. Крупнейший импортер стали Китай, превратился в ее экспортера. Вследствие этого обрушились цены на металлопродукцию на основных рынках сбыта украинских металлургов Ближнем востоке и Юго-восточной Азии вследствие чего украинская сталь была вытеснена из этих рынков боле дешевой китайской сталью. Кроме того, вследствие ухудшения отношений с Россией отечественные металлурги серьезно сократили поставки на рынок нашего северного соседа. По причине потери доли на внешних рынках металлурги все чаще начинают говорить о необходимости стимулирования потребления металлопродукции на внутреннем рынке. О перспективе украинской металлургии, ее потенциале, основных проблемах и возможностях стимулирования металлопортебления на внутреннем рынке Українським Новинам рассказал директор государственного предприятия "Укрпромвнешэкспертиза" Владимир Власюк.

Последние 2 года все чаще говорят об изменениях в структуре нашей экономики. В частности есть мнение, что металлургия перестала быть локомотивом экономики Украины и ведущими отраслям станут агропромышленный комплекс и ІТ- индустрия. По-вашему насколько это соответствует действительности?

Серпень

Є така дитяча гра з ковдрою.

Це коли кілька дітей сідають в коло ногами одне до одного, беруть ковдру кожен за свій край і намагаються що більше перетягнути її на себе.

Зазвичай ковдри на всіх не вистачає, тому з-під неї завжди визирають чиясь голова чи кінцівки. Якось і ми грали в таку гру поки сестричка не вигукнула: "А давайте візьмемо ковдру батьків, вона велика і місця вистачить на всіх". Так і трапилось. І нас п'ятеро помістилось вільно під однією великою ковдрою.

Так от ковдра - це наша економіка.

Якщо вона велика, то всім комфортно, а якщо мала, то як не перетягуй, тобто не перерозподіляй, а її все одно на всіх не вистачить. І чим вона менша, тим агресивніше її перетягуватимуть. Особливо ті, хто вмів і звик ділити, а не примножувати.

Зараз економіка України безпрецедентно скоротилась, хоча і так була малою. У нас на душу населення створюється доданої вартості в…