Серпень

Валютний зашморг для українських експортерів

Автор  Володимир Цибульський, 26.08.2014

Збільшення норми обов'язкового продажу експортерами виручки в іноземній валюті з 50% до 100% тільки погіршить ситуацію на валютному ринку. Навряд чи таке рішення Нацбанку вирішить питання подальшої девальвації гривні. А от для експортерів – особливо, якщо вони одночасно є й імпортерами, це означатиме втрату величезних коштів. Відповідно, слід очікувати і зменшення надходжень від експортно-імпортних операцій до держбюджету.

Поясню на прикладі нашого підприємства (прим. АТ "СКФ Україна", яке представляє одного з найбільших світових виробників підшипників - шведську компанію SKF). 95% нашої продукції йде на експорт. Приблизно половину валютних надходжень, ми сплачуємо за обладнання і запчастини, які закуповуємо по імпорту. Навіть коли діяв 50%-вий обов'язковий продаж іноземної валюти, ми були змушені докуповувати частину валюти. Тепер же, коли норма обов'язкового продажу зросла до 100% ми, отримавши виручку у валюті, будемо зобов'язані, спочатку, її повністю продати. Потім, для того, щоб закупити сировину і матеріали для виробництва, нам доведеться придбати іноземну валюту, втративши на курсі, а також сплативши 1,5% до Пенсійного фонду. У підсумку – ті підприємства, які приносять державі валюту, першими понесуть від цього фінансові втрати.

Для бюджету України це означатиме втрату надходжень з податку на прибуток, так як підприємства-експортери втратять в рентабельності та прибутковості їхнього бізнесу. Це не лише не призведе до стабілізації валютного курсу, а навпаки – сприятиме спекулятивному зростанню попиту на іноземну валюту в нашій країні. Адже якщо раніше, наприклад, наше підприємство взагалі не мусило виходити на валютний ринок і купувати валюту, то тепер ми будемо змушені виходити на цей ринок, відповідно, збільшуючи попит. Так само – і низка інших підприємств. А оскільки зростатиме попит на іноземну валюту – зростатиме і її курс.

Своїм рішенням НБУ запровадив для нас вкрай несприятливі умови розрахунку – на кожній операції ми втрачатимемо приблизно 2%. Для експортерів це означатиме неминуче падіння рентабельності виробництва, адже автоматично зросте собівартість продукції, і, відповідно, у нас буде знижуватись конкурентоспроможність. Як наслідок, ми втрачатимемо ринки, доведеться зменшувати обсяги виробництва, а отже будемо змушені скорочувати робочі місця.

Фактично, такими рішеннями, Нацбанк остаточно підриває довіру бізнесу до держави.