Лютий

Реальна вартість валюти

Автор  Володимир Цибульський, 12.02.2014

Національний банк України ввів тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями. Відповідна постанова НБУ №49 набрала чинності з 7 лютого 2014 року і діє до прийняття Нацбанком окремого рішення.

Зазначений документ передбачає, зокрема: розширення можливостей підтримки ліквідності банків з боку НБУ, встановлення нульової ставки резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами; певні обмеження на виконання доручень банківських клієнтів в межах залишків коштів на їхніх поточних рахунках на початок операційного дня; тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за окремими операціями. Цією постановою також передбачаються певні обмеження на терміни купівлі банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Крім того, постанова №49 передбачає підвищення контролю за своєчасністю здійснення операцій, пов'язаних з виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат.

Про ризики для бізнесу від введення подібних постанов розповів генеральний директор підприємства АТ "СКФ Україна" Володимир Цибульський, що представляє одного з найбільших світових виробників підшипників - шведську компанію SKF.

Від впровадження постанови НБУ №49 в Україні будуть вбиті останні крихти економічної активності й остаточно зруйнуються залишки ще існуючої мізерної інвестиційної привабливості. Безперечно, запровадження політики гнучкого курсу дійсно позитивний крок, але саме ця постанова знівелювала можливості для експортерів хоча би частково компенсувати втрати від конвертації валюти за штучно завищеним курсом гривні протягом останніх 2,5 років.

У тій же Росії запровадження гнучкого курсу не супроводжувалося жодними адміністративними обмеженнями. Девальвація рубля склала приблизно 17% і ніхто не робив із цього проблеми. У свою чергу експортери нарощували продажі і мали достатньо коштів для інвестицій.

Українське керівництво часто копіює дії росіян, але у цьому питанні пішло кардинально іншим шляхом, який, на жаль, порушує всі можливі права підприємців розпоряджатися власним майном та капіталами. Абсолютно незрозуміло, за яким таким правом Нацбанк позбавив підприємство-власника можливості скористатися власними коштами в день їх отримання на розрахунковий рахунок.

Взагалі не витримує жодної критики процедура придбання через уповноважений банк валюти на міжбанку шляхом вилучення з обігу коштів підприємства на термін не менше 6 днів. Адже "не менше 6 днів" може, по факту, бути скільки завгодно, так як граничний термін не встановлений. Бізнес обурений таким порядком, що забирає в нього право самостійно розпоряджатися власними грошовими коштами у відповідності з планами кожного окремого підприємства.

Іноземні власники та акціонери взагалі не можуть зрозуміти на якій підставі регулятор, на термін не менше 6 операційних днів, вилучає їхні кошти. Хто, а також яким чином використовує безкоштовно ці кошти протягом цього періоду.

Ці драконівські обмеження направлені на створення видимості фіктивної стабільності валютного ринку та зниження курсу іноземної валюти. Принаймні, на перші 6 днів після введення в дію Постанови, це принесе успіх, так як крім Нацбанку ніхто не зможе придбати іноземну валюту на торгах. Як наслідок, курс долара на якийсь період впаде і спонукає експортерів затримувати отримання валюти по експортним контрактам до часу коли долар знову почне рости. Адже за останні декілька років бізнес вже й так втратив величезні кошти від політики штучного утримання завищенного курсу гривні до іноземних валют.

Імпортери ж в умовах неможливості стабільно придбати валюту для оплати товарів, змушені будуть, як мінімум, миттєво знизити обсяги закупівлі імпорту. Відповідно, значно впадуть надходження до держбюджету. Зрозуміло, що найбільше від цього постраждають, у першу чергу, малий бізнес і підприємці - фізичні особи.

Чи потрібно взагалі говорити, що такі неправомірні обмеження з боку Нацбанку у сукупності з іншими негативними складовими, остаточно знищать ділову активність в Україні та доб'ють український бізнес. Ми платимо зависоку ціну за створення ілюзорної стабільності національної валюти.