Вересень

Нацбанк зробив рішучий крок для руйнації інвестиційного клімату в Україні

Автор  Володимир Цибульський, 24.09.2014

Прийнявши 22 вересня постанову №591, НБУ до мінімуму звузив можливості бізнесу, в тому числі іноземних інвесторів, для здійснення розрахунків в імпортних операціях.

По суті, зі вчорашнього дня введена заборона на здійснення платежів по імпортних операціях без ввезення товару на територію України. Це антиринкове та необдумане рішення вкрай негативно вдарить перш за все по компаніях, котрі здійснюють технічне переоснащення та модернізацію і, відповідно, закуповують сучасне імпортне технологічне обладнання. Як правило, таке обладнання є дороговартісним, виготовляється протягом не менше ніж півроку, або й навіть більше, і завжди замовником сплачується не менше половини його вартості ще до моменту поставки. Постанова Нацбанку перекреслює можливості підприємств проводити модернізацію своїх підприємств. Але ж залишається питання – Що робити бізнесу з контрактами які вже реалізовуються?

З досвіду своєї компанії можу сказати, що після початку політичної кризи в Україні, а особливо бойових дій на Сході, іноземні постачальники сировини і комплектуючих перевели українських споживачів на 100% попередню оплату. Тепер ці поставки будуть заблоковані в зв'язку з неможливістю здійснити таку оплату і сотні тисяч людей по Україні можуть втратити роботу.

Економіка України, сьогодні й так на ладан дихає. А тепер, завдяки такому безглуздому рішенню НБУ, відповідно, скоротяться й надходження до державної казни і пенсійного фонду.

Складається враження, що люди, котрі приймають такі абсурдні рішення, є чистими теоретиками і дуже далекі від розуміння механізмів функціонування реального бізнесу. На це наштовхує ще один "шедевр" цієї Постанови, яким НБУ заборонив валютні платежі за імпортними договорами, згідно яких продукція була ввезена на територію України і пройшла митне оформлення на підставі ввізної декларації, якщо дата оформлення цієї декларації перевищує 180 днів. Повний абсурд і нехтування не лише юридичними нормами міжнародної торгівлі, а й будь-якою гідністю та порядністю в бізнесі.

Можна заперечити, що таких випадків відтермінування кінцевого розрахунку з постачальником не буває. Я ж можу ствердити, що, буває. Наприклад, складні машини чи автоматичні лінії вимагають довгого періоду запуску та налагодження. І, як правило, кінцевий розрахунок з виробником здійснюється лише після виходу такого обладнання на стабільну роботу, що іноді займає не один місяць, а часом й цылий рік. Так що тепер, не розраховуватись з партнером?

Третій і четвертий пункти Постанови спрямовані на відштовхування від України іноземних інвесторів, так як направлені на безпрецедентне порушення їхніх майнових прав. Це і заборона повернення за кордон коштів іноземних інвесторів, отриманих від продажу корпоративних прав юридичних осіб та неможливість повернення за кордон дивідендів іноземних інвесторів.

Також заборонено повернення за кордон коштів іноземних інвесторів, отриманих від продажу цінних паперів українських емітентів.
Складається враження, що Національний банк України, повністю проваливши валютно-курсову політику, прагне здобути ще й звання інституції, котра першою уже до нуля й до кінця зруйнує інвестиційний клімат держави.