Жовтень

Асоціація з ЄС – це не лише стимул для активізації бізнесу

Автор  Володимир Цибульський, 03.10.2013

Безумовно, підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом під час саміту Східного партнерства, який пройде у Вільнюсі наприкінці листопада, є історичним моментом, що визначить стратегічний вибір країни.

Зараз важливо роз'яснити українцям зміст Угоди про асоціацію, переваги для кожного та вплив нових умов співпраці з ЄС на українську економіку. Адже Європейський Союз є одним з найбільших світових ринків з населенням понад 500 мільйонів чоловік і найвищою платоспроможністю. Уже зараз третина вітчизняного експорту й 35% імпорту припадає на ЄС, а 70% інвестицій надходять в Україну з Європи.
Але ми маємо бути готовими й до викликів, які виникнуть на перших етапах після підписання цього документу. Тому слід чітко усвідомлювати, що асоціація з ЄС – це не лише стимул для активізації діяльності представників бізнесу, а й колосальна відповідальність свідомої й активної частини всього населення України, перш за все авторитетних представників творчої інтелігенції, науки, культури, які повинні спростувати міфи про те, що зближуючись з Європою, Україна нібито поступається національними інтересами.

Переконаний, що Угода про асоціацію означає розвиток парламентської демократії, створення умов для вільної економічної діяльності, утвердження верховенства права та реальних можливостей подолання корупції.

Найбільше, на мій погляд, від асоціації з ЄС виграє малий та середній бізнес. Він матиме можливість для запозичення новітніх європейських технологій і стандартів, розширення бізнес-контактів, а також вільний доступ на ринок 28 європейських країн і доступ до фінансування з фондів ЄС розвитку підприємництва.

Український бізнес вже сьогодні чітко усвідомлює, що дуже відповідальний і складний період наступить після підписання Угоди, адже необхідно буде за короткий період часу розробити чіткі стандарти і зрозумілі правила співпраці з європейськими країнами, у тому числі й між окремими регіонами. Це дасть змогу використовувати кращий європейський досвід для їх розвитку.

На мою думку, євроінтеграційний вибір України не несе шкоди та загроз іншим державам-партнерам України, в тому числі Російській Федерації, а в перспективі дозволить вийти з ними на більш якісний рівень співпраці та добросусідства.

ПРЕС-СЛУЖБА ФРУ