Блог Рубаненка Людмили

Рубаненко Людмила

Керівник групи експертів ВГО «Спілка податкових консультантів України», заслужений економіст України

Грудень

Комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради України цілий робочий тиждень присвятив вивченню урядового Проекту Закону №5368 (щодо покращання інвестиційного клімату в Україні). Мені особисто довелося взяти участь в обговоренні запропонованих змін до статі 39 ПКУ «Трансфертне ціноутворення» та до розділу ІІІ «Податок та прибуток підприємств», а також пов'язаних із ними розділів в перехідних положеннях законопроекту та змін до норм ПКУ, що встановлюють відповідні штрафні санкції.

Ті, хто не має відношення до проблеми трансфертного ціноутворення, можуть почати читати цей матеріал з другої частини. Там мова йде про те, що не можна заздріти наступним поколінням підприємців за те, що в них буде кращий Податковий кодекс.

Що стосується трансферного ціноутворення, то практично з усіх спірних питань, що виникли між членами Комітету Верховної Ради, фахівцями Міністерства фінансів України та ДФСУ, вдалося досягти компромісу.

По-перше, представники Державної фіскальної служби України погодились із тим, що нерезиденти, які не сплачують податок на прибуток,…