Блог Муратова Ігора

Муратов Ігор

Заступник директора департаменту економічної політики ФРУ

Червень

Три кроки для експорту

Автор Муратов Ігор, 06.06.2017

«Експортуй», «нам потрібен експорт» – щодня ми чуємо й читаємо ці гасла. Вони звучать на ділових форумах та відображені в урядових документах. Але просто слів недостатньо, потрібні рішення й дії. Закони й постанови: про експортно-кредитне агентство, валютне регулювання, відшкодування ПДВ, митні процедури і технічні регламенти.

Процес триває, але занадто повільно, зважаючи на те, що наразі Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом проходить фінальну стадію ратифікації. Складається таке враження, що ми більшу частину зусиль вкладаємо в концепції та програми. На закони і постанови, тобто практичну реалізацію, не вистачає сил. Або часу. Тому може статися так, що через десять – п'ятнадцять років на українських підприємствах нема кому буде працювати.

Яких же рішень потребує завтрашній експорт? Відповідь проста: швидких, краще – негайних!

Зупинюсь на деяких аспектах митного напрямку експорту, яким, на мій погляд, приділяється недостатньо уваги:

1. Санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний та екологічний контроль товарів, що експортуються.
На сьогодні проходження цих…

Травень

Якщо в Україні існуватимуть умови, за яких можна буде продавати нелегально ввезений товар без фіксування, то посилення спроб з виявлення порушників не дасть результату.

Тобто міжвідомчі групи для боротьби з контрабандою будуть неефективними, доки в Україні можна продавати нелегальний товар.
Для виправлення ситуації із незаконним переміщенням товарів уряд, разом із іншими заходами, має повернути кримінальну відповідальність за товарну контрабанду.

Треба розуміти, що сама митниця не в змозі виправити ситуацію та впоратися з усіма проблемами, що були створені через різним причинам протягом останнього часу. Існує доручення щодо створення міжвідомчих груп для боротьби з контрабандою.
Тут виникає аналогія з програмою "Контрабанда Стоп", яка колись була запроваджена у 2005 році. Можливо, цей захід дасть можливість втримати ситуацію протягом першого часу. Але якщо уряд збирається змінити ситуацію на митниці, то доведеться вирішувати і низку інших проблем.

Це, наприклад, повернення кримінальної відповідальності за товарну контрабанду. Можна скільки завгодно розставляти там мобільні групи, намагатись виловлювати…