Листопад

Тренд економічного розвитку країни маємо змінювати вже зараз

Автор  Руслан Іллічов, 08.11.2019

Цього тижня узяв участь у незвичному як для Генерального директора Федерації роботодавців України заході. На запрошення наших колег з Конфедерації роботодавців Польщі відвідав щорічну конференцію «Барометр трудової міграції». Польські роботодавці щороку аналізують рівень трудової міграції, тенденції розвитку та інструменти залучення робітників.

З 2014 року майже третину зростання польського ВВП за оцінками роботодавців Польщі забезпечили трудові мігранти з України, особливо в промисловості.

60 % працівників з України працюють на промислових підприємствах, 80 % наших трудових мігрантів - це кваліфіковані працівники.

За результатами опитування 78% польських компаній у наступні 3 роки планують залучати працівників з України при формуванні інвестиційних планів.

Що дуже важливо - Уряд Польщі готує масштабні проекти по стимулюванню робочої сили з України, особливо молоді. Як приклад з 2019 року молоді робітники віком до 26 років звільнені від сплати 19 відсотків податку на доходи. Це дозволило вже за результатами першого року зменшити відток молоді в країни Західної Європи а також стимулювати студентів з тієї ж України залишатися працювати в Польщі.

Для нас як для роботодавців України викликів більш ніж достатньо, тому намагався в своєму виступі донести нашу позицію, що українці повинні працювати в себе вдома. А ми та держава маємо зробити умови такими щоб, ми могли успішно конкурувати з нашими польськими колегами. Бо конкуренція за трудові ресурси та компетенції зростає в світі шаленими темпами.

Під час спільної з роботодавцями Польщі прес-конференції мене більше за все вразило питання журналіста польського радіо. Чи правда, що Україна ще може будувати космічні ракети та літаки. І чому задля зменшення масштабної трудової міграції наша країна не створює особливих умов для будівництва нових підприємств та залучення транснаціональних компаній для створення робочих місць?

Чому в нас немає Siemens, LG чи Samsung при таких талановитих та працьовитих людях?

Знаєте, мені було дуже важко пояснити, як, маючи власне виробництво та багатолітні традиції, ми за гроші платників податків купуємо вертольоти, за гроші державних банків - локомотиви, беремо на інфраструктурні проекти кредити та розвиваємо цілі галузі в інших країнах, створюючи там робочі місця та виштовхуючи туди наших людей. Маючи літакобудівельну галузь пропонуємо Бразилії купити в них літаки.

Наші колеги в Польщі цього так зрозуміти і не змогли. Як не розуміємо і ми в Україні. Але розумію одне. В нас немає часу зволікати, щоб змінити тренд економічного розвитку країни. Інакше в нас просто не буде робочих рук, щоб працювати та розвиватися. Бо конкуренція за наших людей вже триває навіть без нашої участі. Так, експерти та роботодавці Польщі вважають одним з ризиків 2020 можливий відтік 500 тисяч українців із Польщі в інші країни ЄС і вже будують з Урядом нову міграційну політику, як цього не допустити. Тобто Польща та Німеччина конкурують за українців.

Але шанс змінити тренди ще є. Так, згідно опитування наших робітників в дослідженні "Барометр трудової міграції", лише 8 відсотків українських робітників планують лишатися в Польщі та бачать Польщу своєю Батьківщиною. А 92 % опитаних сказали, що мають надію колись повернутися додому і працювати на рідній землі. І це наше як роботодавців «домашнє завдання» - не зрадити цих людей і дати ім гідну працю.