Перспективи роботи компаній-виробників в умовах світової кризи. Як варто працювати і на що звернути увагу

Світова фінансова криза, яку ми зараз усі спостерігаємо, безумовно позначається на економіці України. Цього факту не можна відкидати.

Варто також врахувати, що точного прогнозу щодо рівня падіння світової економіки наразі, не може дати ніхто. Це зрозуміло, адже ситуація не стабільна – кінець економічного циклу співпав у часі із спалахом коронавірусу і рекордним обвалом цін на нафту. Сукупність зазначених факторів яскраво продемонструвала нам вразливість української економіки, експортні можливості якої базуються майже повністю на сировині, а внутрішній ринок критично залежний від імпорту.

Лише за перший квартал поточного року в Україні обсяги промислового виробництва скоротилися на 5,1% - про це говорить Державна служба статистики. В той же час у квітні закрилося понад 13 тис. ФОПів – а це удар по малому бізнесу. Зростає безробіття…

Промислові підприємства потерпають через кризу насамперед тому, що було припинено на деякий час виробництво продукції, почалися збої з постачанням імпортних комплектуючих.

Однак не варто сприймати кризу, як щось неминуче фатальне для українських виробників. Навпаки, зараз підприємства, безумовно, з підтримкою держави, мають всі шанси перейти на істотно новий рівень виробництва, що зробить їх більш гнучкими, дозволить «підтягнутися» до сучасного європейського рівня.

Ми, працюючи зараз в таких нелегких умовах повинні максимально сконцентруватися на тих факторах, які дадуть можливість підприємству здійснити «стрибок» після повного завершення карантину. Використовувати час не намарно, а навпроти, з користю – стати інноваційними, мобільними та системними.

Особисто я розглядаю кризу, як можливість додатково вдосконалити виробництво, знайти альтернативні шляхи розвитку, розробити та впровадити нові продукти.

І певні шляхи до цього є, та вони, насамперед, мають бути усвідомлені на рівні державного управління. Це:

• звернення уваги на внутрішній ринок та вітчизняного товаровиробника;
  • запровадження політики протекціонізму;
  • відхід від неправдивого і далекого від реалій українського промислового виробництва стереотипу «все українське – неякісне», підтримка програми «Купуй українське!»;
  • нарощування тенденцій імпортозаміщення, особливо враховуючи те, що в Україні є гідні виробники комплектуючих.

Так, працювати буде складно, але цілком реально, особливо, якщо використовувати для цього всі наявні можливості і не переставати адаптуватися до потреб ринку.

Якщо, розглянемо теперішню ситуацію на ринку сільськогосподарської техніки, то багато в чому вона продиктована затримкою у прийнятті закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» та весняною посухою в країні. Аграрії відчувають високу нестабільність, намагаються спрогнозувати як і куди краще вкласти свої кошти та як мінімізувати збитки. Компанії – виробники техніки, звичайно, від цього не у виграші, бо продажі падають, але з цієї ситуації теж можна знайти вихід. Головне мати розуміння держави та підтримку від фінансових установ.

Узагальнюючи сказане, відзначу, що подолати кризу з мінімальними втратами можливо, але для цього потрібно працювати дуже багато. Ті хто розраховує, що вдасться якось пройти кризу з темпом роботи як у 2016-2019 – не виживуть.

Вкрай важливим аспектом під час кризи є управління внутрішнім середовищем. По-перше: облік та прогнозування витрат – якщо його немає або він не є ідеальним, то існує ризик, що буде втрачено управління витратами. Другий важливий аспект - це управління людьми. У кризу ми звикли залишати найефективніших і це вірно. Однак є інша сторона медалі – на ринку з’являються висококласні фахівці, які раніше були зайняті. HR-фахівці повинні постійно моніторити ринок – у кризу є можливість знайти класних робітників, які будуть сприяти подоланню кризи. І, третє, найголовніше, безперервна комунікація з ринком. Не факт, що всі забаганки споживачів вдасться виконати, але пул надбань залишиться, а це ґрунт для подальшого розвитку.

Перевантаження доріг. Шляхи подолання проблеми

Фури з «перевантаженням» на українських дорогах тема не нова, але незмінно болюча та важлива для...

Захист працівників під час епідемії – першочергове завдання для компанії «ПОЖМАШИНА»

Коронавірусна хвороба – це реальна загроза для цілого світу. Захворювання, спричинене новим...