Презентація проекту Стратегії розвитку хімічної галузі України
21.01.2019

Презентація проекту Стратегії розвитку хімічної галузі України

У четвер, 24 січня 2019 р. о 12.00 у Федерації роботодавців України (вул. Михайла Коцюбинського, 1, зала засідань, 4-й поверх) за ініціативи Федерації і Союзу хіміків України та за участі народних депутатів, науковців, представників підприємств – виробників хімічної продукції відбудеться презентація проекту Стратегії розвитку хімічної галузі України до 2030 року.

Хімічна промисловість через значну частку свої продукції у міжгалузевому споживанні, секторальну та товарну диверсифікованість здійснює значимий, а в частині галузей визначальний вплив на розвиток промисловості, будівництва, сільського господарства, споживчого ринку. Її продукція спроможна сформувати конкурентну технологічну, цінову та продуктову основу для багатьох технологічно пов’язаних галузей та економіки в цілому.

У промислово розвинутих країнах частка хімічної продукції у структурі промислового виробництва становить від 8 до 16%, в Україні цей показник знизився упродовж останніх років до 4,6%. Кількість робочих місць у галузі з 2012 р. по 2018 р. скоротилася більше ніж у 1,5 рази.

Поступально частка експорту в реалізації хімічної продукції вітчизняного виробництва знизилася з 55 до 39%. Суттєво звузився його асортимент, частка продукції низького та середнього технологічного перероблення в структурі експорту перевищує 70%

Хімічна галузь України стикається с неабиякими поточними проблемами, однією з яких є незахищеність внутрішнього ринку. Саме вона призвела до різкого і значного зростання обсягів імпорту, а отже і заподіяння істотної шкоди національному товаровиробнику.

Обсяги імпорту хімічної продукції в Україну досягли в 2018 році докризового рівня (8 млрд.дол. США) та продовжують зростати. Його частка на внутрішньому ринку становить майже 80% і є критичною для зовнішньоторговельного галузевого балансу.

Практика розвинених країн показує, що росту галузі неможливо досягти без створення умов для її розвитку на державному рівні.

Саме тому Федерація роботодавців України та Союз хіміків України стали ініціаторами розробки Стратегії розвитку хімічної галузі України до 2030 року. У другій половині 2018 ми презентували основи її концепції. Сьогодні вже підготовлено проект Стратегії.

Її реалізація, зокрема, дозволить

-         довести частку вітчизняної продукції на внутрішньому товарному ринку в період до 2030 року у сегменті азотних добрив до 80%, комплексних добрив – до 35-40%, засобів захисту рослин – до 30%, інших агрохімікатів – до 70 %

-         знизити частку імпортної продукції на внутрішньому товарному ринку в сегменті основної хімії та мінеральних добрив до 40%,

-         суттєво наростити випуск ЗЗР (наразі частка імпорту в даному сегменті перевищує 90%) та зменшити частку контрафактної продукції на внутрішньому ринку засобів захисту рослин

-         довести рівень забезпечення вітчизняною сировиною виробництв основної хімії та мінеральних добрив в період до 2030 року до 60-65%.

З питань акредитації преси звертайтесь за телефоном - +38 044 251-70-48, +38 505 725 20 97 або відправляйте заявку на участь на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

Схожі новини