Обговорення актуальних питань державного нагляду (контролю)
14.03.2019

Обговорення актуальних питань державного нагляду (контролю)

Зустріч бізнес-активу Федерації роботодавців України з Головою Державної регуляторної служби України Ксенією Ляпіною та Т.в.о. Голови Держгеонадр Олегом Кирилюком

Четвер, 21 березня 2019 р., 12.00-14.00
Адреса: Федерація роботодавців України, (м. Київ, вул. М. Коцюбинського, 1, 4-й поверх, конференц-зала)

Під час зустрічі бізнес-активу ФРУ з Головою Державної регуляторної служби України Ксенією Ляпіною та Т.в.о. Голови Держгеонадр Олегом Кирилюком обговорюватимуться актуальні питання сфери державного нагляду (контролю), у т.ч. держгеоконтролю, дозвільної системи та сфери ліцензування.

Будемо говорити про використання унікального інструментарію ДРС, який дозволяє суттєво зменшити тиск державного нагляду (контролю), видачі ліцензій та інших дозвільних процедур на підприємців.

Йдеться, зокрема, про інтегровану автоматизовану систему державного нагляду (контролю; ІАС ДНК). Широкому загалу підприємців вона дає вільний доступ до інформації про заходи державного нагляду (контролю), можливість проводити моніторинг ефективності та законності роботи контролюючих органів у частині проведення комплексних перевірок, посилює правовий захист суб'єктів господарювання. Кожен підприємець може дізнатися, хто і коли його перевірятиме, перевірити контрагента, заклад або надавача послуг.

Станом на 16.01.2019 з 85 сфер державного нагляду (контролю) органами державного нагляду (контролю) направлено до ДРС 74 проекти постанов КМУ про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), З них затверджено критерії у 37 сферах державного нагляду (контролю).

У 2018 році проведено 16 засідань Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування при ДРС, у яких беруть активну участь представники Федерації роботодавців України. Розглянуто 97 скарг суб'єктів господарювання на дії органів ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування (безпідставні анулювання, відмови у переоформленні та у видачі ліцензій).

Також при ДРС працює Рада з питань державного нагляду (контролю), до складу якої також входить представник ФРУ і яка протягом двох років надавала погодження на проведення позапланових перевірок. Наразі планується перетворити її на дорадчий орган з питань контролю за якістю проведення перевірок, вирішення інших системних питань контролю.

Будемо говорити і про вкрай важливі для бізнесу питання надрокористування.

Зокрема, наразі комплексного вдосконалення потребують процедури видачі спеціальних дозволів на користування надрами. На часі як повне переведення адміністративних процедур, пов'язаних із спецдозволами на користування надрами, в електронну форму, так і системні зміни законодавства – прийняття нової редакції Кодексу «Про надра», перегляд переліків місцевих та загальнодержавних корисних копалин, обмеження повноважень обласних рад щодо погодження спеціальних дозволів, подальша дерегуляція процедур на центральному рівні.

Під час зустрічі будуть розглянуті кейси конкретних підприємств стосовно здійснення як заходів державного нагляду (контролю), так і видачі ліцензій та дозвільних документів, у т.ч. спеціальних дозволів на користування надрами.

Державна регуляторна служба України (ДРС) є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності.

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Акредитація обов'язкова.

З питань акредитації преси звертайтесь за телефонами - 251-70-48, +38 050 725 20 97 або відправляйте заявку на висвітлення заходу на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Программа 21.03.2019